друкувати


Прикарпаття: Енергію вітру в села

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-26 03:23:26
З багатьох причин людство повертається до "нетрадиційних" джерел енергії, зокрема енергії вітру. Студент п'ятого курсу івано-франківського Національного університету нафти і газу, захищаючи свій дипломний проект, змайстрував діючу вітроустановку, яка може взаємодіяти з мікроГЕС.

Творча думка наших земляків сягає так високо, що можна ствердити: теперішню кризу зможемо швидко подолати. Принаймні в цьому переконує студент Національного технічного університету нафти і газу Віталій Середюк. Звичайно, енергію вітру використовують вже багато країн — західна Європа майже вся у вітряках. Проте у нас такі вітроустрановки не популярні, повідомляє ОТБ "Галичина".

"Всі ми розуміємо, що велика енергетика є, була, і буде — це теплові станції, гідроелектростанції, — говорить доцент університету Микола Михайлів. — Але з точки зору збереження непоновлюваних джерел енергії, тобто газу і вугілля, які так важко даються для України, такий напрям принесе досить велику користь".

Вітроустановка Віталія Середюка — комбінована і може успішно успішно взаємодіяти з малими гідроелектростанціями. Зневоднилася річка — не біда, акумулятори, заряджені енергією вітру, дають можливість подавати воду на турбіну і продукувати нову енергію. А якщо вітер затих — працює гідростанція.

Установка, спроектована студентом, відносно дешева. За 2–3 тисячі гривень можна забезпечувати електроенергією невеличке фермерське господарство чи обійстя. В горах цей винахід просто необхідний. І дуже важливо, що він є значно екологічнішим, ніж теплові станції.

"Ціни на газ, нафту, вугілля йдуть догори, а вітряк — це енергія вітру, яка завжди є і буде, — переконаний автор конструкції Віталія Середюк. — Такий вітряк може зробити в селі механізатор для того, щоб забезпечити свій дім енергією".

Мине небагато часу, і вітряки Віталія Середюка заповнять наші села і міста. Звичайно, це не він придумав колесо, той же вітряк, але він його удосконалив і наблизив до місцевих умов. Сподіваємося, попереду винахідника чекають нові здобутки.

Обговорити на форумі