друкувати


Многая літа, маестро. Андрій Ставничий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-26 11:02:09
В Івано-Франківську відзначили 90-роковини від дня народження видатного диригента, педагога, великого патріота України Андрія Ставничого — одного з перших випускників Станіславівського музичного училища.

В дев'яностий день народження привітати митця прийшли його учні-музиканти, представники влади та рідного музичного училища.

Андрій Романович Ставничий народився в Коломиї в інтелігентній родині. Його мама — донька відомого письменника Андрія Чайковського, батько — адвокат, поручник Української Галицької армії, диригент бережанського та коломийського "Бояна".

В 1948 році Андрій Ставничий закінчив Станіславське музичне училище і розпочав трудову діяльність — був директором загальноосвітньої школи в селі Іванівці на Коломийщині. Пізніше передавав свої знання студентам педагогічного інституту та музичного училища, завідував тут хоровим відділом та навчальною частиною. Саме з його ініціативи в 1965 році училищу було присвоєне ім'я Дениса Січинського. І під його диригуванням вперше прозвучала кантата Січинського "Лічу в неволі".

Педагог Андрій Романович навіть в часи радянської окупації ознайомлював студентів із творами, м'яко кажучи, не рекомендованими до виконання. Вийшовши на пенсію, митець продовжував свій творчий шлях — диригував хорами "Каменярі" та "Червона калина". Саме під його диригуванням вперше після радянської окупації прозвучав гімн "Ще не вмерла Україна", коли на івано-франківській ратуші піднімали синьо-жовтий прапор. Митця з любов'ю привітали його учні, викладачі та дирекція музичного училища, начальник обласного управління культури, вручивши почесні подяки та грамоти, повідомляє ОТБ "Галичина".


Обговорити на форумі