друкувати


Нинішні зміни у Бюджетному кодексі мають політичний відтінок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-25 06:05:36
Зміни, які були внесені у Бюджетний кодекс носять навіть не косметичний, а тимчасовий характер і були під лаштовані під президентську кампанію, вважає незалежний експерт з економічних питань Андрій Новак.

"По-перше, в будь-який момент ці зміни можна відмінити, а по-друге вони не вирішують саму проблему децентралізації бюджетної системи", - підкреслює експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

За його словами, для того, щоб механізм децентралізації бюджетної системи спрацював ефективно, потрібно здійснити децентралізацію прямих надходжень податків. "Йдеться про те, що, наприклад, якщо зараз ПДВ 100% йде у центральний бюджет, щоб децентралізувати реально бюджетну систему потрібно певний відсоток його залишати на місцях. Аналогічно і по іншим типам податків", - зазначає Новак.

На його переконання, за умови такого механізму місцеві органи влади і податкові адміністрації будуть прямо зацікавлені в тому, щоб зменшити об’єм тіні в економіці. "Сьогодні ж резону їм в такому контролі немає, оскільки всі основні податки, окрім місцевих зборів ідуть на Київ. А звідти вже, місцеві керівники, мери, губернатори, їздять до міністра фінансів, до прем’єр-міністра і просять кошти, щоб вирішити якусь проблему в себе в регіоні", - пояснює експерт.

Тому, він наголошує, що нинішні зміни у Бюджетному кодексі є тимчасовими і мають політичний відтінок. За його словами, це лише бажання продемонструвати видимість змін і довгоочікуваної децентралізації. "Крім того, це ще й прямий шлях до корупції, бо тепер низові бюджети опиняються в прямій залежності від Кабінету Міністрів", - додає Новак.

Обговорити на форумі