друкувати


Російський фільм "Голодомор-33" визнано антиукраїнським

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-25 04:48:03
Національна експертна комісія одноголосно визнала фільм "Голодомор-33", який був показаний в Україні російським телебаченням 11 листопада 2008 року, антиукраїнським і рекомендувала заборонити його трансляцію в Україні.

Відповідне рішення НЕК ухвалила під час засідання 24 червня після повторного розгляду звернення щодо фільму.

Комісія отримала низку рецензій державних наукових інститутів, у яких зазначено, що "Голодомор-33" містить ознаки пропаганди, міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі.

Члени комісії одноголосно вирішили, що цей фільм - антиукраїнський та висловилися за заборону його трансляції в Україні.

З цього приводу також буде надіслано лист і протокольне доручення до Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Тимчасовий виконувач обов'язків голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський зауважив, що заборонити фільм буде непросто, оскільки Україна нещодавно ратифікувала Конвенцію про транскордонне мовлення, тим самим відкривши інформаційні кордони.

Нагадаємо, нещодавно голова Служби безпеки Валентин Наливайченко заявив, що Голодомор в Україні здійснювався представниками української влади, з огляду на що Україна не має претензій до Росії з приводу геноциду українського народу.

Ця заява була пов'язана з кримінальною справою, яку СБУ порушила 22 травня за фактом здійснення геноциду в Україні у 1932-33 роках.

Крім того, у червні президент Віктор Ющенко доручив уряду надати матеріальну допомогу постраждалим від Голодомору.

За даними Українського інституту національної пам'яті, зараз в Україні мешкає мільйон людей, постраждалих від Голодомору , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі