друкувати


Рішення про перезавантаження парламенту має бути ініційоване ним самим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-23 05:19:34
Політолог Володимир Цибулько не виключає, що найближчим часом може відбутися розпад діючою коаліції. Більше того, на його переконання, це оптимальне рішення для "Нашої України", оскільки подальше перебування в одному союзі з БЮТ дедалі її дискредитує.

Тому, на погляд експерта, на суботньому з'їзді НУ цілком вірогідно буде ухвалено рішення про вихід з коаліції, а також про відкликання з уряду своїх міністрів, повідомляє Західна аналітична група.

На відміну від інших експертів, Цибулько вважає, що у фракції вистачить голосів для узгодженої позиції, оскільки в даному питанні потенційними партнерами Народного Союзу виступають Єдиний Центр та Народна Партія.

При цьому він зауважує, що доля коаліції наразі залежатиме саме від позиції фракції НУНС, оскільки Блок Литвина, лідер якого вболіває за збереження за собою спікерського крісла, навряд чи зважиться на відвертий розрив з Тимошенко.

У той же час, Цибулько підкреслює, що рішення "Нашої України" про вихід з коаліції не можна буде вважати якимось демаршем, оскільки перший крок до розриву зробив БЮТ, коли розпочав кулуарні переговори з ПР про створення "широкої коаліції".

Щодо подальшого розвитку подій, то на погляд експерта, найоптимальнішим варіантом виходу з політичної кризи було б прийняття змін до виборчого законодавства і на його основі проведення негайних виборів до парламенту. Після цього, за його словами, мала б бути сформована нова парламентська більшість, котра б висунула єдиного кандидата у Президенти.

Цибулько зауважує, що скоріше за все, політики намагатимуться сформувати нову коаліцію без участі Блоку Тимошенко.

"Запит на таку коаліцію в народі є. Будь-коаліція, котра візьме на себе відповідальність і матиме хоч якийсь успіх у порівнянні з економічними діями Тимошенко, одразу отримає схвалення громадян, - говорить він. – Політики спробують відкрито пояснити народу доцільність, можливо, і не зовсім природної, але необхідної консенсусної коаліції, яка не дасть президентській кампанії розірвати країну на кілька частин".

Політолог наголошує, на важливості того, щоб на відміну від БЮТ, який не попереджав партнерів по коаліції про свої сепаратні наміри, нові консультації відбулися у відкритому режимі. "Якщо народ схвалить таку відкриту консультацію, то процес продовжиться, якщо ні – на цьому зупиняться і політики підуть на дострокові вибори", - говорить Цибулько.

"При чому рішення про перезавантаження ВР має бути прийнято самим парламентом, шляхом складання депутатських мандатів. Це не повинно бути рішення згори, рішення Президента", - підкреслює він.

Обговорити на форумі