друкувати


В.Литвин має намір позбутися тягаря спільної відповідальності з Ю.Тимошенко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-23 05:12:48
Для успішного старту в президентській кампанії Володимиру Литвину вкрай необхідно дистанціюватися від прем’єр-міністра і лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Насправді, заявивши про намір балотуватися у Президенти, Володимир Литвин поставив себе в ситуацію негайного розриву стосунків з коаліцією, інакше всі поразки уряду Тимошенко будуть і його поразками та відповідальністю. А це напередодні початку виборчої кампанії найменше, що йому потрібно", - зазначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

На погляд Цибулька, участь у президентській кампанії дає спікеру хороший шанс розбудувати свою партію і довести її до подолання 10% бар’єру. "Основний мотив, з яким Литвин іде на вибори, – це кропітка праця на розширення власного електорату. За певних сценаріїв він може відіграти дуже важливу місію для другого туру", - говорить політолог.

У той же час, експерт підкреслює, що, по-суті, всі кандидати, чий рейтинг нині складає менше 10%, працюють задля другого туру і формування поля домовленостей з майбутнім переможцем президентських перегонів.

У зв’язку з цим, він прогнозує, що із наближенням старту президентської кампанії на коаліції буде поставлений хрест, можливо, це станеться вже цього тижня.

Оцінюючи електоральне поле, на яке може розраховувати Голова ВР, Цибулько зазначає, що це у переважній більшості жителі сіл та селищ, представники агрокомплексу Центральної України. Однак, за його словами, Литвин також має потенціал для того, щоб підтягнути до себе частину представників місцевого самоврядування та держслужбовців. "Не слід забувати, що Блок Литвина представлений 27 тис. депутатами різних рівнів, і хоч його партія представлена у парламенті не великою групою, але за кількістю депутатів місцевих рад Литвин займає нішу у 10%, а це потенціал, який можна конвертувати у щось більш перспективне", - додає Цибулько.

Також він зазначає, що на Схід від Києва – на Дніпропетровщині та Миколаївщині, Литвин трохи ділить електорат з Сергієм Тігіпко, до якого може відійти частина його людей, а на Заході України, невеликий відсоток його виборців може надати превагу Арсенію Яценюку.

У цілому ж, за словами експерта, розподіл голосів буде залежати і від зовнішньо-політичного фактора, оскільки Президентська кампанія відрізняється від парламентської тим, що виборці роблять стратегічний вибір. "Наприклад, якщо діючий Президент однозначно виступає за Євросоюз і НАТО, то невизначена позиція в цьому питанні Литвина може відштовхнути його електорат до Ющенка або Яценюка, або ж і навпаки", - зауважує Цибулько.

Обговорити на форумі