друкувати


Де мільйони на церкви?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 06:49:00
Для ліквідації аварійного стану дерев’яних церков та ремонтно-реставраційних робіт в храмах Івано-Франківщини необхідні 8,5 мільйонів гривень.

За участю заступника міністра культури і туризму України Миколи Яковини та керівників області відбулася нарада з питань охорони культурної спадщини. Лейтмотив наради: для ліквідації аварійного стану та проведення ремонтно-реставраційних робіт унікальних пам’яток – дерев’яних церков – необхідні 8,5 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

У своєму виступі голова обласної ради Ігор Олійник наголосив на важливості збереження на Галичині "безцінних пам’яток культури", відтворення їхнього автентичного вигляду. Зокрема, необхідно подбати про збереження унікальних іконостасів у старовинних храмах області. "Провідною ідеєю пам’яткоохоронної діяльності Івано-Франківщини може бути відновлення давнього Галича, сучасного Крилоса" – наголосив Ігор Олійник. За словами заступника міністра культури уродженця Прикарпаття Миколи Яковини "культурна спадщина України є безцінним надбанням нації і одним з напрямків її економічного розвитку".

На нараді зроблено порівняльний аналіз пам’яткоохоронної діяльності в Україні, в Російській Федерації, Польщі та Франції. Заступник міністра окреслив проблему, яка стримує розвиток охоронної діяльності в Україні, це – "не дієвість нормативної законодавчої бази та відсутність чіткої вертикалі органів управління зі збереження пам’яток минулого". Запропоновано створити окреме управління культурної спадщини в системі управління культури облдержадміністрації.

Заступник начальника управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Михайло Капак наголосив на необхідності паспортизації об’єктів минулого та просвітницькій праці з релігійними громади щодо збереження храмів-пам’яток архітектури. Він зазначив, що для священнослужителів та громад буде видано на цю тему пам’ятку – рекомендацію.

Зазначалося: на Прикарпатті під охороною держави перебуває 587 пам'яток сакральної архітектури, в тому числі: церков – 446, дзвіниць – 88, каплиць – 2, костелів – 31, синагог – 7, келій, палат духівництва – 6, монастирів – 7. З них – пам'яток національного значення – 122, місцевого значення – 465. Майже всі пам'ятки сакральної архітектури передані у встановленому порядку у власність або користування релігійним громадам, на які покладено обов'язки по забезпеченню дотримання чинного законодавства під час експлуатації будівель та проведенні ремонтно-реставраційних робіт. Особливої уваги заслуговує проблема збереження та використання пам’яток сакральної архітектури – дерев’яних та мурованих церков.

Під охороною держави перебуває 587 пам'яток сакральної архітектури Прикарпаття, в тому числі: 446 церков 88 дзвіниць, 2 каплиці, 31 костел, 7 синагог, 6 келій, палат духівництва, 7 монастирів. З них 122 об’єкти є пам'ятками національного значення, 465 місцевого значення. Майже всі пам'ятки сакральної архітектури передані у встановленому порядку у власність або користування релігійним громадам, на які покладено обов'язки по забезпеченню дотримання чинного законодавства під час експлуатації будівель та проведенні ремонтно-реставраційних робіт.

Говорилося і про виявлені "серйозні порушення" церковними громадами чинного законодавства щодо пам'яткоохоронної діяльності при експлуатації та проведенні ремонтно-реставраційних робіт церковних будівель. Зокрема, внаслідок незадовільної експлуатації електромережі та електрообладнання, неуважність при спаленні свічок за останні 12 років втрачено через пожежу 14 дерев'яних церков, 12 церков – пам'яток архітектури місцевого значення, громадами самовільно розібрано по причині аварійності несучих конструкцій. В області є випадки спроб заміни історичних іконостасів на нові малоцінні. Негайного проведення ремонтно-реставраційних робіт вимагають 129 унікальних пам’яток – дерев’яних церков, конструкції яких, внаслідок дії природних чинників руйнування, втрачають свою несучу здатність, їх деревина прогнила, уражена біологічними шкідниками.

Основною причиною проблем зі збереження та використання пам’яток сакральної архітектури, поряд з недостатнім фінансуванням, є відмова їх користувачів від укладення охоронних договорів, в яких чітко прописуються режими використання пам’яток, обліковуються всі матеріальні культурні цінності, вказується матеріальна та юридична відповідальність за їх збереження. Ці та інші пропозиції увійшли до концепції та Програми національного і духовного відродження Івано-Франківщини, якою передбачається фінансування ремонтно-реставраційних робіт на період до 2011року.

Зазначалося: на території Івано-Франківщини збереглися залишки 7-х замків, 4-ох палаців, оборонний монастир-скит, 2 замкових скельних комплексів, 8 місць розташування земляних валів колишніх замків-фортець. Внаслідок недостатнього виділення коштів з Державного та місцевих бюджетів на проведення поточних і капітальних ремонтів, окремі пам’ятки перебувають у загрозливо-аварійному стані. Зокрема, "велике занепокоєння" викликає стан збереження та використання середньовічних замків. Роботи з ремонту та реставрації проводяться лише на замку 16 ст. в селі Пнів Надвірнянського району та замку 14-18ст. ст. в місті Галичі. Тривалий час невирішеним залишається питання з Палацом Потоцьких в місті Івано-Франківську. Цінна пам’ятка палацової архітектури продовжує руйнуватися.

В управлінні культури облдержадміністрації, яке очолює депутат обласної ради Володимир Федорак, переконані: до проведення першочергових робіт з відновлення та підтримання в належному стані замків та палаців області слід залучати приватні джерела фінансування – шляхом передачі пам’яток в орендне користування – з чітко визначеними умовами та режимами використання, створення на їхній базі туристично-готельних комплексів тощо. Перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський виступив з ініціативою запровадження в освітніх закладах області курсу "Пам’ятки культури рідного краю".

На завершення згаданої наради заступник голови обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури В. Любінець вручив заступнику міністра культури Миколі Яковині монографію "На сторожі культурної спадщини Прикарпаття".

Обговорити на форумі