друкувати


Путіна на допит в генпрокурату України…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 04:59:23
Старший слідчий Генпрокуратури (ГПУ) в особливо важливих справах Галина Климович, яка керує групою з розслідування справи про отруєння кандидата у Президенти Віктора Ющенка, у рамках міжнародно-правової співпраці ГПУ і російської Генпрокуратури планує допитати у цій справі російського прем'єра Володимира Путіна.

В апараті російського прем'єра до цієї інформації поставилися нейтрально. "Якщо будуть такі юридичні дії (запит на надання свідчень), то ми зможемо щось коментувати, а поки ніяких документів ми не отримували", – сказав прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Будучи процесуально незалежною фігурою, Климович самостійно визначає тактику і методику слідчих дій. Разом з тим за санкцією на допит російського прем'єра вона звернулася до в.о. генпрокурора Сергія Винокурова. Проте у ГПУ інформацію про те, що у рамках справи про отруєння Віктора Ющенка може бути допитаний Володимир Путін, називають "нісенітницею".

"Я вперше чую про це від вас – такої інформації у мене немає. Я Климович уже дуже давно не бачив, у неї є куратор – заступник генпрокурора Микола Голомша, і він нічого подібного мені не казав. Тому без коментарів", – заявив Винокуров.

Тим часом діяльність слідчої групи з розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка призвела до серйозного конфлікту у ГПУ. Раніше рапорт з проханням провести службову перевірку порушень, допущених слідчим у рамках розслідування цієї справи, подав начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Петро Коваль. Перевірка поки не завершена, однак, за словами джерела, ті, хто перевіряє, "налаштовані серйозно", і в найближчий день мають намір порушити кримінальну справу. У свою чергу, пані Климович ініціює порушення кримінальної справи щодо посадових осіб управління, яке проводить перевірку, звинувачуючи їх "у незаконному втручанні у розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка".

Нагадаємо, в Україні свідчення свідків у справі про отруєння Ющенка вже дали більше тисячі чоловік: серед них - народні депутати, члени уряду (зокрема, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко), спортсмени, наприклад, колишній гравець збірної України з футболу Андрій Гусін. Сам Ющенко також неодноразово давав свідчення як потерпілий, повідомляє ForUM.

Обговорити на форумі