друкувати


На конях з молитвою - 450 км за 8 днів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 11:17:50
450 кілометрів за вісім днів подолали на конях сучасні запорожці у пам’ять про загиблих за волю України.

Члени міжнародної громадської організації "Козацтво запорозьке" вирушили з містечка Славута Хмельницької області, перетнули кілька областей, відвідуючи тамтешні місця бойової слави, могили козаків та вояків УПА, церкви й монастирі, і повернулися додому. І всюди віддавали шану та молилися за полеглих за волю й незалежність України.

Цей патріотичний похід зініціював бувалий козак, а за сумісництвом – міський голова Славути Василь Сидор. Він зумів згуртувати навколо себе патріотів, які щиро вболівають за свою землю, шанують традиції, дотримуються звичаїв. І разом у козацьких строях рушили у похід – двадцять п’ятеро запорожців у шароварах, вишиваних сорочках, підперезаних широкими поясами, в старовинних шапках, з возами, конями, тачанками і навіть гарматою! Завдання поставили непросте, адже їхали на конях не центральними трасами, а польовими та лісовими стежками, жили не у готелях і навіть не у людських хатах, а у наметах, на возі і під возом (як погода дозволяла), і їли виключно страви доброї козацької кухні – готували просто неба рибну юшку, куліш, варили духмяний трав’яний чай.

З дорослими у похід пішли і четверо хлопчаків. Дорогою із пишних шевелюр їм зробили модні козацькі чуприни – підготували до прийняття у "джури". Після присяги вірно захищати українську землю на їхню честь пролунали справжні гарматні залпи! Козаки побували в монастирях у Мижеричі, Дермані, біля джерела святої Анни, в Почаївській лаврі. Не минули також жодної церковці. Одному храму вони подарували дві ікони з часточками мощей святих – преподобних Іова та Амфілохія Почаївського. І в той же день люди всією громадою пішли туди на поклоніння.

450 кілометрів на конях далися нелегко. Зізнаються запорожці, що найдужче допікала негода – фактично щодня з неба лило, виквашуючи і одяг, і взуття, і намети. Та кожна нова зупинка біля могилки козака чи солдата додавала сил і неймовірного духовного піднесення, повідомляє "Високий Замок".

Обговорити на форумі