друкувати


А.ЯЦЕНЮК: Основне - усвідомити свою роль і з політикана стати державним діячем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-20 09:31:45
Вчора, 19 червня, на Івано-Франківщині, в рамках робочої поїздки Західною Україною, перебував лідер Ініціативи ФРОНТ ЗМІН Арсеній ЯЦЕНЮК. Серед іншого, він відвідав Івано-Франківську обласну лікарню, де привітав лікарів з професійним святом, відповів на запитання медиків та подарував переносний рентгенівський апарат. Також лідер Ініціативи ФРОНТ ЗМІН провів робоче засідання активістів обласної організації, котре пройшло у Філармонії.

Спілкуючись із соратниками, Арсеній ЯЦЕНЮК, наголосив, що вимагає від політиків першого ешелону дати чіткі відповіді на запитання, що сьогодні розколюють Україну. "Нас завели у формат, який фактично розриває державу. Я перерахую усі питання, які були привнесені з 2004 року. Перше – мова, друге – НАТО, третє – ОУН-УПА і друга Світова війна, четверте – Росія чи Європа, п’яте, що з’явилося, – міжнаціональні питання, та шосте – перебування Чорноморського флоту Росії в Україні", – наголосив він.

Щодо мови Арсеній ЯЦЕНЮК заявив, що сьогодні не може бути жодної дискусії щодо внесення змін у статті Конституції, які стосуються мовного питання."Для нас люди, які спілкуються російською мовою, не вороги", сказав він і додав, що російська мова єдина, яка захищена українською Конституцією. Він також наголосив, що не можна примушувати суспільство говорити лише українською, проте слід зробити українську мову конкурентною.

Щодо Чорноморського флоту Російської Федерації Арсеній ЯЦЕНЮК наголосив, що це питання не стоїть сьогодні на порядку денному. Він зазначив, що є тимчасова угода, згідно з якою Чорноморський флот Російської Федерації може перебувати на українській території лише до 2017 року. "Це прописане в українській Конституції, не можна йти проти волі народу", – заявив ЯЦЕНЮК, додаючи , що Україна насамперед повинна дбати про власний український флот.

Щодо ОУН–УПА лідер ФРОНТУ ЗМІН заявив: "Я глибоко шаную усіх українських героїв і патріотів, які боролися за визволення України. Вони боролися з різних сторін. Двадцять мільйонів українців знають правду про це, а 26 – не знають. Я був на сході України і якби хотів стати президентом Західної України, то я б це питання лінійно вирішив. А що робити з 26 мільйонами українців, які знаходяться під пропагандою?! Вони повинні дізнатися правду. Дайте мені час і я вирішу це питання".

Щодо Росії та Європи Арсеній ЯЦЕНЮК наголосив, що немає сумніву, що кінцевою метою для України є вступ до ЄС. Але не можна забувати, що в ЄС Україну ніхто не кличе. "Яне буду брехати: ми не будемо завтра в ЄС і післязавтра теж не будемо… Це далека перспектива – 10–20 років. Вона залежить від нас і європейців. Та теза, яка мусується постійно, що якщо ви хочете мати хороші стосунки з Європою, то вам треба мати погані з Росією – абсурдна. Це теза слабкої країни. Теза сильної країни:– мати нормальні прагматичні і прогнозовані добросусідські стосунки з нашими партнерами – Росією, і при цьому визначити, що наша кінцева мета – членство в ЄС", – наголосив Арсеній ЯЦЕНЮК.

"Тут без домовленостей нічого не вийде. Все одно доведеться домовлятися, тому що це мільйони людей, які віддали свої голоси за ту, чи іншу партію. І це треба усвідомлювати. Але домовлятися не у форматі, в який нас завели: біло-голубі чи помаранчеві, ми так і сидимо у цьому форматі. Хочеться взяти гумку і стерти цю лінію, що зробили по Дніпру, а потім ще два відра фарби та замалювати біло-блакитне і помаранчеве на два кольори – синій і жовтий", – сказав Арсеній ЯЦЕНЮК.

Крім того він заявив, що Україна повинна рухатися шляхом маленьких перемог. "Тут є вибір між наступним: або остаточно розвалимо країну, або ми маємо можливість стати на рейки та тихо їхати, рухатися шляхом маленьких перемог. А для цього потрібний чіткий план, безпрецедентний – зі спасіння економіки та України", – зазначив лідер ФРОНТУ ЗМІН.

"Основне зараз, це усвідомити свою роль і з політикана стати державним діячем", – так А.ЯЦЕНЮК обумовлює своє бажання стати Президентом.

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК, спеціально для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі