друкувати


Коломийська школа боксу виховує чемпіонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-19 06:50:11
Коломия досить-таки невеличке мальовниче містечко, в якому ритм життя нікуди не поспішає. Та кожен раз дивуєшся, коли починаєш через призму цікавості до нього приглядатися. Цього тижня увага всіх звернута на ФСК "Локомотив", там сьогодні розпочався IV Міжнародний турнір з боксу імені Петра Федоровича.

Багато учасників приїхало з інших країн. Вперше в історії до України прибула команда з боксу з Австралії. Втретє Коломия зустрічає гостей з Ірландії. Люблять сюди приїжджати і росіяни. Що ж їх так тут приваблює? Атмосфера? Люди? Бажання навчитися нового? Мабуть все відразу, бо Коломийська школа боксу відома далеко за межами краю, України... Тут без сумніву виховуються найкращі боксери. Адже на сьогодні українську команду представлено з 12 чоловік, а половина спортсменів є коломиянами.

Коломийська школа боксу налічує близько 80 учнів, з якими займається 3 тренери. Головою Федерації боксу в місті Коломия є Олександр Луцак . Тренери виховали 25 майстрів спорту, 2 заслужених майстрів спорту, чемпіонів Європи, призерів різноманітних змагань. Та в першу чергу тут виховують Людину і кожній дитині. Бокс допомагає дитині бути впевненій в собі та ніколи не здаватися.

Батьки часто побоюються віддавати сина чи доньку в секцію боксу через страх, що їхнє чадо отримає травму. Цікавим є те, що цей вид спорту по травматичності стоїть на 17 місці, тоді як футбол посідає чільне місце в першій п’ятірці. Голова дитини захищена шлемом, а на руках одягнуті рукавички, але найголовнішим гарантом безпеки є настанови тренера. Якщо дитина достатньо оволодіє технікою боксування, то вже ніякі удари не будуть страшними.

Підготовкою дітей займається заслужений тренер України Іван Данилишин. Він розповів для Коломия ВЕБ Порталу основні принципи, якими керується в роботі, адже кожен тренер має свої поняття, тактику та техніку. За його словами, частіше всього приходять діти, яких ображають на вулиці, або діти із слабким здоров’ям. Сильні та здорові ніколи не цінують те, що мають, не користуються широкими можливостями в житті. Тренер переконаний, що головне – це воля, бажання чогось досягти. "Ми – тренери повинні все зробити, щоб не "поховати" надії хлопчаків та впевненість у своїх силах", - така філософія Івана Данилишина в роботі з дітьми. В першу чергу тренери працюють психологами тонкої дитячої душі, зміцнюють її та надають мотивації для руху вперед, а потім вже все відображається на фізичній формі хлопців та дівчат. Не може не захоплювати мудрий педагогічний підхід в школі боксу: "В дітях бачимо не обов’язково чемпіонів, але обов’язково сильних та вольових людей". Далеко не кожен може займатися в школі боксу, зі 100 дітей залишається лише п’ятеро. Це говорить про те, що це надзвичайно важка та клопітка щоденна праця.

Олександр Луцак переконаний, що багато чого залежить і від самого тренера, від його бажання. Здобутки в боксі говорять про те, що коломийські тренери дуже віддані своїй справі, адже дві вихованки цього року будуть брати участь в чемпіонаті Європи. Нещодавно наші дівчата стали чемпіонками України. Для Криштафовича Тараса тренери намагаються створити всі умови, щоб він ріс технічно, оскільки подає великі надії для участі в Олімпійських іграх. Також є багато перспективних хлопців.

Таких результатів можна досягти лише тоді, коли всі рухаються в одному напрямку. Олександр Луцак є людиною, яка багато років свого життя віддала своїй головній пристрасті – боксу. Цей сивуватий чоловік кремезної постави з молодою душею разом із Іваном Данилишиним вже 15 років в нерозривному тандемі виховують молодь. Голова Федерації боксу порівняв роботу тренера до роботи шахтаря. Працюють тут на самовіддачу, на пріоритетне завдання – виховати гідну людину та спортсмена. Він до цих пір тренує та старається порадою допомогти молодим, наче батько...

Про проблеми ніхто тут говорити не хоче і просто не визнає їх. Кажуть, що жалітися нема на що, треба лише не лінуватися і невпинно працювати. Та все ж таки приміщення ФСК "Локомотив" не може задовольнити всіх потреб школи боксу. В Коломиї нема такої арени, яка вміщала хоча б кілька тисяч глядачів. Та невдовзі все має змінитися, адже саме наше місто виграло тендер на побудову такого комплексу за сприяння братів Кличко та компанії "Немирів". Цього року і прославлені земляки завітають до нас. Цікавим є той факт, що Володимир та Віталій Кличко саме в Коломиї готувалися до Олімпійських ігор та чемпіонату світу в 1994-1995 рр., коли ще тільки все починалося в їхній славній на весь світ кар’єрі.

Діти, які займаються спортом, захищені від багатьох бід сьогодення. Хлопці та дівчата, які хоч раз в житті відчули солодкий смак перемог, досягли чогось і зросли над собою, вже ніколи не зупиняться та не зіб’ються з життєвої стежини.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі