друкувати


Польська преса: Польща і Німеччина пропонують допомогу – Україна ігнорує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-19 04:38:10
Центральні щоденники інформують про візит керівника польської дипломатії Радослава Сікорського у Київ. Усі газети згодні, що Україна, через постійні сварки на верхах влади, – черговий раз втратила шанс на інтеграцію з Заходом.

"Dziennik" наголошує: пропозиція допомоги, з якою виступили Польща й Німеччина – залишилася без відповіді, бо українські лідери не бажають припинити братовбивчу боротьбу. Ідея Сікорського і Штайнмаєра була чітка: надати допомогу в боротьбі з наслідками кризи, запобігти черговій газовій війні з Росією, переконати Міжнародний валютний фонд надати Україні позику, і привести до підписання угоди між Україною та ЄС в справі вільної торгівлі. А також модернізувати, за рахунок Брюсселя, українську транспортну газову мережу. Умова була лише одна, що українські політики припинять боротьбу і встановлять програму основних економічних реформ. Як пише "Dziennik" – українські політики, однак, не були зацікавлені цими пропозиціями. А президент Ющенко, який перший мав зустрітися з закордонними гостями, в останній момент опізнив розмови. У зв’язку з цим, Сікорський і Штайнмаєр примушені були зарахувати туристичну програму і серед здивованих "бабушок" роздивлятися Печерську лавру.

"Rzeczpospolita" додає в цій справі, що неофіційно представники польської та німецької дипломатії дуже песимістично оцінюють ситуацію в Україні. Вважають, що конфлікти, які роздирають українську політичну сцену, додатково підсилюють результати економічної кризи. Газети підкреслюють, що міністри Польщі й Німеччини, практично, безрадні супроти інтриг українських політиків. Євросоюз готовий до наближення з Україною, але Україна – аж ніяк не готова.

Як польки змінилися після 1989 року? – відповідь на це запитання дає, зокрема, газета "Rzeczpospolita", яка друкує регультати опитування проведеного компанією Центр вивчення громадської думки. І так – польки сьогодні більш задоволенні з життя, більше про себе дбають і більше часу присвячують на професійну роботу – такі головні висновки випливають з рапорту "Жінки 2009". Соціологи не є здивовані цими результатами. Професорка Ганна Пальська з Колегіум Сівітас наголошує: у 90-х роках ми пережили культурний шок. Речі, досі недосяжні, стали загальнодоступними. Тому природно, що краще оцінюємо наше сьогодення. У свою чергу, президентка Польської конфедерації приватних роботодавців Генрика Бохняж підкреслює: жінки в Польщі зуміли використати шанс, який дала ринкова економіка і демократія. Польки зробили ставку на професійну кар’єру, але водночас досконало собі радять із сімейними обов’язками. За результатами опитування, нині, лише 28% респонденток хотіли б належати до організації, яка бореться за права жіноцтва. В опитуванні, яке проведено в 1993 році, – таку готовність висловлювало понад 50% опитаних, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі