друкувати


Апокаліпсис і банкрутство України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-19 09:59:30
Як стверджує аналітик Лучеськ.com.ua, Україна пройшла тільки перший виток кризи, другий треба чекати ближче до осені. І тут, зокрема, надзвичайно серйозна загроза йде з боку Українських банків, які подаються на рекапіталізацію — тобто, претендують на державну участь в капіталі.

Це, у першу чергу, найбільш великі банки, що втратили ліквідність та накопичили велику частину проблемних пасивів, які можуть привести до банкрутства.

Сьогодні проблемні банки суттєво заважають відновити життєдіяльність міжбанківського ринку, тому проблему семи банків (поданих на рекапіталізацію, — ред.) треба вирішувати дуже швидко — тільки тоді прийняті заходи допоможуть стабілізувати ситуацію в країні.

Усім зрозуміло: якщо процес рекапіталізації пройде швидко і без "закулісних" переговорів, то це позитивно позначиться хоча б на підвищенні довіри до банків: наше «совкове» населення звикло покладатися на державу і сподіватися на її захист, тому для вкладників рекапіталізація конче потрібна як підтвердження сили держави.

Влада повинна зробити реальні кроки по рекапіталізації буквально в мить ока, бо саме бездіяльність держави призведе до виникнення другої хвилі кризи. У випадку ж, якщо за цей час нічого не зміниться, всю банківську систему України чекає апокаліпсис.

І тут уже навіть Фонд гарантування вкладів не зможе допомогти: так, якщо зараз ліквідувати хоча б два банки, держава навряд чи підтвердить свою спроможність в плані капіталізації, а ось тоді в країні почнеться велика паніка.

Національний банк зняв заборону на дострокове зняття вкладів — тобто, своєю постановою регулятор скасував норму, згідно з якою раніше рекомендував банкам прийняти різноманітні заходи для забезпечення позитивної динаміки зростання обсягу депозитів. Саме на цю норму банкіри посилалися, коли відмовляли клієнтам у достроковому розірванні депозитних договорів.

До речі, Постанову НБУ, яка скасовує заборону на дострокове повернення вкладів, банкіри сприйняли по-різному. Нагадаємо: вісім з п’ятнадцяти найбільших українських банків підкорилися Нацбанку і скасували обмеження на дострокове зняття депозитів. У деяких банках рекомендації Національного банку виконали майже негайно, а окремі банки навіть стверджували, що зняти депозит до закінчення терміну можна було і раніше.

Вважається, що зараз в реальному секторі економіки наростають ознаки припинення спаду, а у фінансовому — ознаки гальмування спаду. Проте сьогодні, хоча старанно й відтворюється картина загальної стабілізації у фінансовій системі, непрозорі дії з боку НБУ не дозволяють банкірам видохнути з полегшенням, а проблемні банки залишаються справжньою заставою Апокаліпсису.

Обговорити на форумі