друкувати


Про партію з міцного цементу, або добре і погано з точки зору БЮТ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 06:57:57
Переговорний процес між Блоком Юлії Тимошенко і Партією регіонів був перерваний, народні депутати виїхали в області, щоб зустрітися з місцевими засобами масової інформації. В Івано-Франківську на прес-конференцію представників ЗМІ області запросили народні депутати від БЮТ Дмитро Шлемко та Віктор Терен. "Те, про що так багато повідомляли ЗМІ, про що говорили в суспільстві, не здійснилося. Добре це чи погано?" — так окреслив тему зустрічі з пресою Дмитро Шлемко, а для відповіді згадав 2004 рік, коли були прийняті Конституційні зміни, котрі й спричинили опісля конфронтацію між гілками влади в державі. Хоча очолили ці гілки — уперше, наголосив пан депутат, — саме представники демократичних сил.

Зробивши екскурс в минуле і повернувшись у сьогодення, Дмитро Шлемко, загалом, повторив в основному ті постулати, що їх вже раніше з телеекранів висловила лідер БЮТу. Ось вони. Зміни до Конституції необхідно внести напередодні виборів. Об’єднання БЮТ і ПР — це був єдиний шанс, щоб прийняти Конституцію та протистояти політичній і фінансово-економічній кризі. Годі лякати народ дефолтом, висловлювати взаємну ненависть і запускати міфи про нібито непрофесійний уряд. Бо страждає від цього, як завжди, народ. Треба було дати відповідь, як жити після виборів, а це без Конституції неможливо.

Депутати Шлемко, Терен та ще сім БЮТівців були проти коаліції з ПР і запевняють, що не приховували цього. Юлія Тимошенко на зустрічі з цією групою депутатів також запевнила, що імперативний мандат БЮТ застосовує тільки до зрадників, як Рибаков, а не до людей відданих, але просто незгодних з позицією лідера. А правила в фракції, розповідали депутати, загалом доволі демократичні: доки йде обговорення, кожен може висловитися за чи проти; однак коли доходить до голосування, має бути єдність.

— До п’ятого червня ніхто з нас не міг давати коментарів, бо переговори йшли на рівні керівників, — розповідав Д.Шлемко. — Після спілкування з лідером ми довідалися, що мова йшла не про поділ влади, вибори Президента в парламенті і консервацію політичної системи, як це подавали ЗМІ, чи про закони проти преси або інші одіозні положення. Ми з Віктором Тереном не могли голосувати, поки в цьому не переконаємося...

Віктор Терен був дещо відвертішим: "Єднання справді потрібне, бо жоден закон без цього не проходить, наших сил у парламенті замало. І Конституція потребує змін, але те, що нам пропонували, не можна було приймати". Він піддав критиці, зокрема, два положення: (за невинною фразою криється загроза єдиному громадянству) про громадянство і про обрання суддів ("переможе той, хто більше "наколядував").

На запитання: якби проект запрацював — ваші дії? — конкретніше відповідав також В.Терен. "Я б не вийшов із фракції БЮТ, щоб не залишити Юлію Володимирівну з антиукраїнською зграєю Януковича. Ми б воювали і псували кров тим, хто хоче відкотити Україну до Росії", — запевнив він. Вийти планував, за словами Терена, Михайло Косів, а Мовчан казав: буду визначатися. Д.Шлемко звів відповідь до того, що їм, "на щастя, не довелося приймати рішення" про такий вихід.

Журналістів цікавило, чи входили до конституційної робочої групи Медведчук та Задорожний? Дмитро Шлемко запевнив, що "руки Кремля" там не було, працювали досвідчені "наші юристи в українських кабінетах". Віктор Терен назвав конкретні прізвища: Лавринович. Турчинов, Тимошенко, Медведчук, Янукович. Москва, звичайно, могла впливати — через Медведчука, кума Путіна, який був зацікавлений у створенні коаліції. (Попутньо згадали про конфлікти між російськими прем’єром та президентом — противником згадуваної коаліції). Але вся ця інформація, як наголосив В. Терен, іде не від лідера партії, а почерпнута ним з Інтернету та інших ЗМІ, доступних для всіх. Пан депутат категорично висловився проти відкритих списків на парламентських виборах: вони, мовляв, дають можливість лідерам для зловживань щодо "неугодних" партійців. І те, що працює в Європі, не завжди годиться для України.

Запитували депутатів і про болюче для краю питання відновлення фінансування протипаводкових робіт. На це Д.Шлемко відповів:

— Три тижні тому звітувала тимчасова комісія з моніторингу коштів, виділених на стихію. Було дві доповіді, одну з них робив я. За постанову, яку внесли ми з Романом Ткачем, проголосувало 340 голосів. Ми запропонували внести зміни до бюджету-2009 і виділити нашій області 119 млн. грн. Але було виявлено багато зловживань, про які я буду говорити на прес-конференції після того, як матеріали розгляне суд.

Для завершення протипаводкової програми в області, зазначив депутат, треба 750 млн грн, а загалом — 5,7 млрд грн.

Запитували журналісти й про інші невдачі БЮТу — на виборах у Києві і Тернополі. Якщо коротко, відповідь полягала в тому, що це суб’єктивні невдачі: у столиці потрібні вибори в два тури; в Тернополі зашкодила шарпанина з судами. Та це нормально, бо непереможних політичних сил не буває; інші партії, мовляв, втрачають значно більше. Наша партія аналізує промахи і робить із них висновки, а завдяки діяльності Прем’єр-міністра отримує нових прихильників на сході й півдні держави, зокрема, в шахтарських регіонах, запевняли депутати. (Прозвучала цифра: з 400 дострокових місцевих виборів 35% переможців — члени БЮТ, решта — всі інші 160 партій). І взагалі, переконували присутніх депутати Шлемко і Терен, саме БЮТ на чолі з Юлією Тимошенко утримує стабільність у нашій державі. А її партія — "з міцного цементу".

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі