друкувати


Вінський – "не священна корова". Історія і продовження конфлікту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 03:36:22
Міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський заявив 17 червня, що подає у відставку. Своє рішення він пояснив серйозними розбіжностями із Прем’єр-міністром і зазначив, що шокований звинуваченнями у нецільовому використанні коштів.

У відповідь Юлія Тимошенко наголосила, що не потерпить в уряді жодної "священної корови і жодного прояву корупції".

"Юлія Тимошенко збила Вінського, як пішака", – так прокоментував конфлікт між міністром транспорту і Прем’єр-міністром лідер Соцпартії України Олександр Мороз. Він не забарився з реакцією, адже три роки тому Вінський відкрито виступив проти створення коаліції між Соцпартією, Партією регіонів і комуністами. Тоді Вінський залишив партію соціалістів і на дострокових виборах у Верховну Раду вже пройшов за списками БЮТ. У грудні 2007 року Вінського призначили міністром транспорту і зв'язку.

І ось ситуація повторилася. Йосип Вінський знову відкрито пішов проти лідера – не підтримавши вже цього разу ідею створення коаліції БЮТ і Партії регіонів. Це сталося ще в грудні минулого року і з тих пір, за словами самого Вінського, "розпочалося охолодження стосунків".

Тимошенко: "Я зробила зауваження Вінському"

Розв’язка наступила через півроку. Прем’єр-міністр України 15 червня у програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV звинуватила міністра у бажанні використати кошти держпідприємства "Укрпошта" на друк плакатів із його зображенням для президентській виборчої кампанії.

"Я зробила зауваження Вінському, тому що вони гроші "Укрпошти зібралися використати на друк величезного тиражу плакатів із зображенням Йосипа Вікентійовича... Я вважаю, що сьогодні "Укрпошта", як будь-яка інша державна компанія, не має права витрачати гроші на приватну рекламу окремих міністрів, навіть якщо вони зібрались у президенти", – сказала Юлія Тимошенко. Прем'єр дала зрозуміти, що цілком готова до відставки Йосипа Вінського.

"Серед міністрів та інших чиновників не буде священних корів і не буде з боку Прем’єр-міністра ніякого покриття неприємних явищ, що пов’язані із нецільовим використанням грошей та корупцією. Я розумію, що папі Вінському не сподобалося, що ми зупинили нецільове використання "Укрпошти" – до 15 мільйонів гривень, які він наполягав, щоб були використані на його особисту рекламу" – дослівна цитата коментаря Юлії Тимошенко від 17 червня.

Вінський: "Я шокований ставленням Прем’єр-міністра"

"Я не мав і не маю наміру балотуватися у Президенти, а ця рекламна кампанія мала пропагувати можливість придбати електронний квиток на будь-який вид транспорту в будь-якому відділенні "Укрпошти", – сказав Йосип Вінський.

"Сьогодні щорічно перевозиться приблизно 1 мільярд пасажирів (а це приблизно 40 мільярдів гривень щорічно). Величезний ринок тривалий час працював у готівковому варіанті, адже основний його сегмент – це автобусні перевезення. Введення "єдиного електронного квитка" дозволяло весь цей ресурс перевести у безготівкову форму і зробити ситуацію на ринку перевезень прозорою. Я розумів, що це викличе серйозний спротив з боку людей, які працюють у цьому бізнесі. Проте я не очікував, що це буде спротив з боку Прем’єр-міністра. Я шокований, я дуже шокований", – заявив ще чинний міністр.

Вінський зауважив, що "політична складова" у такому розвитку подій йому цілком очевидна. А от те, хто зацікавлений "матеріально" у тому, щоб змістити його з цієї посади, за словами самого ж Вінського, стане зрозуміло, коли оголосять кандидатуру наступного міністра транспорту та зв’язку.

Також Йосип Вінський звинуватив Прем'єр-міністра у блокуванні "переведення коштів усіх державних підприємств в єдиний банк, неодноразовому блокуванні звільнення начальника Іллічівського порту, зловживання якого встановили кілька перевірок".

Ющенко: підготовка до Євро-2012 під загрозою

Третім прозвучав голос Президента України. Віктор Ющенко заявив, що відставка міністра транспорту Йосипа Вінського "пов'язана з недостатньо ефективною політикою уряду по відношенню до транспортної галузі, зокрема в контексті підготовки до проведення фіналу Євро-2012".

За словами Глави держави, тепер підготовка транспортної інфраструктури та аеропортів до європейської футбольної першості 2012 року "під великою загрозою".

Сам же Йосип Вінський, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, висловив певний оптимізм. "Ми встигли підготувати усі проекти та угоди інфраструктурних проектів у контексті підготовки до Євро-2012 – тепер треба тільки діяти. І моя відставка, я сподіваюся, зніме блокування урядом фінансування будівництва аеропортів", – сказав Йосип Вінський.

Щодо своєї подальшої діяльності, то Вінський наголосив, що вважає день подання заяви про відставку "днем повернення у політику", але відтепер його дороги з партією "Батьківщина" розходяться, щоправда, міністр відмовився поки сказати, якою політичною діяльністю займатиметься, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі