друкувати


Плата за навчання зросла у 4 рази – обурення зрозуміле

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 03:14:52
"Ситуація в Рівному якнайкраще ілюструє виклики, якими криза дедалі частіше годуватиме вищу школу", – зауважила народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець, коментуючи недавнє стрімке підвищення плати за навчання в Рівненському національному університеті водного господарства та природокористування.

"Як не зрозуміти обурення студентів, зокрема, майбутніх архітекторів, якщо плата за їх останній рік навчання зросла вчетверо, а вартість магістратури в порівнянні з ціною попереднього року навчання відтепер співвідноситься як 6 до 1!", – наголосила народний депутат, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

За її словами, крім соціально-економічних чинників, породжених недолугою політикою уряду та світовою кризою, причиною такого стану речей є вкрай недосконале законодавство, що регулює дану сферу.

"Проблема в тому, що чинна редакція Закону "Про вищу освіту" не містить дієвих гарантій захисту контрактників, які донедавна правниками просто не бралися до уваги. Згідно з нею, розмір плати за навчання встановлюється вишем "з урахуванням офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік". Ректори і враховують його, а от яким чином – один Бог знає", – повідомила заступник голови Єдиного Центру.

На думку політика, ситуація в Рівному ще раз підтвердила актуальність підготовленого нею законопроекту №4544 "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо гарантій захисту вищої школи в умовах кризи)", яким, з одного боку, унеможливлюється збільшення плати за навчання понад офіційно встановленого рівня інфляції, з іншого – встановлюється законодавчі гарантії виконання державних зобов’язань щодо бюджетного фінансування вишів.

"Права контрактників, які дотують, по-суті, вищу освіту, законом не захищені. Натомість вони напряму залежать від доброї волі ректорів, яким криза вже викручує руки", – підсумувала Оробець.

Обговорити на форумі