друкувати


Основною причиною конфлікту між Вінським і Тимошенко є гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 12:48:45
Основною причиною конфлікту між Вінським і Тимошенко є гроші, вважає політолог Володимир Цибулько.

На думку експерта, керівництво виборчого штабу прем'єрки розраховувало на певні маніпуляції з бюджетними коштами, які планувало взяти в тому числі і у небідному Мінтрансі, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

"Очевидно, що через тендери підконтрольних підприємств керівники передвиборної компанії мали на меті кооптувати фінанси підвідомчого Вінському міністерства. Коли ж стало ясно, що він не дасть можливості штабним функціонерам провернути такі операції, вони зробили превентивні дії, звинувативши його у корупційних задумах", - пояснює політолог.

Цибулько припускає, що у БЮТ просто вирішили, відсікти Вінського від політичної перспективи. "Відомо, що місце, яке займає людина в штабах, формує для цієї особи певну післявиборну перспективу на майбутнє. Напевно вони вирішили, що політична зв’язка Вінський-Задирко, не виправдала покладених на неї сподівань, не є дуже важлива, а тому її можна спекатися, як свого часу спекалися Рибакова", - зазначає експерт.

При цьому він додає, що для Тимошенко був важливий кожний голос саме у процесі формування ПРиБЮТ, а коли цей проект не вдався, то послідувала своєрідна "зачистка" від неблагонадійних кадрів, в категорію який і потрапив міністр транспорту.

Розглядаючи політичну перспективу Вінського як самостійного політика, Цибулько відзначає, що він є прагматиком і потужним орговиком. "І він прекрасно розуміє, що з посади міністра транспорту балотуватися і не подолати 3% бар’єр – це квиток на вихід із політики. Ця людина дуже обережна і здатна грати в команді. В якості другого номера, голови Секретаріату, політменеджера він значно ефективніший, ніж публічний політичний лідер. І він це знає. Тому, Вінський не міг навіть обмовитися про свій самостійний проект", - говорить експерт.

Оцінюючи в цілому ситуацію всередині Блоку Тимошенко, Цибулько додає, що лінії напруги в середині БЮТ відігруються на слабких ланках. Але у випадку з Вінським, на його погляд, удар вийшов якраз зовсім не в слабку ланку. "Набагато слабшими є представники соціал-демократів і Партії реформи і порядок в середині БЮТ. Не виключено, що бютівські функціонери вчиняли таку публічну розправу з Вінським саме для того, щоб приструнити соціал-демократів, які також були проти широкої коаліції. Тобто, в даному випадку не виключено, що принцип "бий своїх, щоб чужі боялися" був використаний для зміцнення дисципліни і віри в лідера напередодні виборів", - припускає політолог.

Обговорити на форумі