друкувати


В.Черномирдін лобіював інтереси російського бізнесу в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 09:25:21
Постать Віктора Черномирдіна занадто легендаризована для дипломатії, і занадто політизована як для всього, що пов’язано з україно-російськими стосунками, відзначає політолог Володимир Цибулько.

На погляд експерта, основна роль Віктора Черномирдіна у відносинах між двома державами полягала в тому, що він, як постать "єльцинського істеблішменту" і залишився вірним демократичним ідеалам. "В той час, коли Росія уже входила у неоімперський власний проект, Черномирдін залишався демократом. Цю демократичну єльцинську демократію він приберіг і переніс на всі роки свого перебування в Україні", - зазначає Цибулько, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

З огляду на це, за його оцінками, за перебування Чєрномирдіна на посаді посла, Україна до певної міри не мала регламентованих стосунків з Російською Федерацією - все відбувалося доволі імпульсивно, але з іншого боку принцип "Коли прокинувся, подумай, що ти зробив для України" мав свій позитив.

На думку політолога, зараз в самої Росії, очевидно, виникла потреба у більш прагматичній і сухій формулі стосунків з Україною, доведених до "статутної чистоти". Тому, новим послом РФ в Україні, як вважає Цибулько, повинен би стати кадровий дипломат.

Григорій Карасін, як ймовірний кандидат на цю посаду, за словами експерта, може привнести певне пом’якшення у відносини народів двох держав, з огляду на його українське коріння.

"Карасін родом з Кіровоградщини. Він добре розуміється в українській психології і культурі. Тому, очевидно, він зробить все, щоб Росія сприймалася з боку українців як цивілізований партнер, а не імперський фактор", - припускає Цибулько.

На його погляд, Карасін, краще від Черномирдіна розбирається в українських реаліях, тому доб’ється більшої активізації відносин. "Черномирдін був доволі дивним послом з точки зору дипломатії – політичними питаннями він займався дуже мало. Фактично вся його увага була зосереджена на лобіюванні інтересів російського бізнесу в Україні, але треба визнати, що це було успішно", - додає Цибулько.

Обговорити на форумі