друкувати


В.Цибулько: Ю.Тимошенко буде єдиною, хто спробує радикалізувати кампанію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 09:18:10
Особливість президентської кампанії в тому, що в сучасних умовах штаб не займається іміджемейкерством у чистому вигляді – підбором краваток і написанням текстів. Завдання штабу експлуатувати вже усталений образ політика, який склався до початку кампанії, відзначає політолог Володимир Цибулько.

Таким чином, як відзначає Цибулько, функція штабів буде, в першу чергу, у плануванні. "У цьому сенсі призначений у штаб лідера біло-блакитних Микола Азаров, напевно, як ніхто інший відповідає образу плановика – його задачею буде роззосередити ресурси – людей, фінанси, медіа з найбільшою ефективністю від першого до останнього дня. Технології новими не будуть і спрямовуватимуться на закріплення образу", - говорить експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Юлія Тимошенко, за його прогнозом намагатиметься здійснити маневри, що дадуть можливість вийти у другий тур. При цьому він не виключає, що в хід піде весь спектр екстравагантних дій, включно з інспірацією замахів на неї, підривів авто, спалення офісів в областях тощо. "Тимошенко буде єдиною, хто спробує радикалізувати кампанію, і Турчинов, як прихильник сценаріїв аля-"бондіана" та різноманітних спецзасобів, буде їй найбільш потрібним", - зазначає Цибулько. При цьому він додає, що навряд чи такі екстра сценарії вплинуть на виборців, котрі вже досить втомилися від політичних істерик.

Другий тур виборів, як вважає політолог, формуватиметься не через зусилля опонентів, а через помилки штабів учасників. "Частина кандидатів дискредитує себе ще в ході першої частини кампанії так, що люди остаточно від них відвернуться. Тому спеціальної контр-гри від штабів опонентів, очевидно не буде", - припускає він.

Також Цибулько не виключає застосування під час кампанії системи спойлерства чи дзеркал. "За рівнем істеричності Тимошенко відповідає Богословська, за рівнем рівного фінансово прагматизму Яценюку відповідає Тігіпко тощо. Подібних варіантів може бути багато, навіть не виключено, що буде інспіровано, що відхід Тараса Чорновола від Партії регіонів виллється в його похід в президенти", - наводить у приклад експерт.

Найскладніше, на його погляд, буде такому кандидату як Арсеній Яценюк, в якого на відміну від інших немає розгалуженої і розбудованої структури. "Тому, у нього є потреба виміняти його особистий рейтинг на потужну структуру. У зв’язку із цим для нього сценарій перегонів буде синергетичним, консолідованим - це буде гра Президента і частини правих на посилення Яценюка, або ж навпаки - Яценюк зіграє на посилення Президента і зможе конвертувати свій особистий рейтинг в нові можливості", - пояснює Цибулько. Однак при цьому він додає, що доки не будуть сформовані правила ведення кампанії, Яценюк не наважиться оприлюднювати імена ні своїх потенційних партнерів, ні осіб, що займаються його штабом.

Для того, щоб мати успіх у перегонах "Нашій Україні", як вважає експерт, потрібно було б переманити адмін ресурс з Єдиного Центру, але якщо так станеться, то останній лише зміцниться. Також на його думку, НУ навряд чи залучатиме політ технологів зі сторони, бо "там переконанні, що вони самі собі найкращі технологи", навіть після провалу у Києві у минулому році.

Крім того, Цибулько підкреслює, що дуже важливим у кампанії, що наближається, буде ставлення кожного з кандидатів до змін до Конституції. "Зміни назріли і в суспільстві є на це запит. Важливо лише, щоб все відбулося в законний і демократичний спосіб", - акцентує експерт.

Обговорити на форумі