друкувати


Настрій німецьких фінансових експертів у червні відчутно посвітлішав

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 07:33:27
Настрій німецьких фінансових експертів у червні відчутно посвітлішав. Прогнози кон’юнктурних очікувань, складених Центром європейських економічних досліджень [Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW – один із провідних економічних науково-дослідних інститутів Німеччини, розташований у Мангаймі, особливу зацікавленість у бізнесових колах викликає його так званий "індекс ZEW", який вказує на перспективи розвитку кон’юнктури. – Z], зросли на 13,7 пунктів, досягнувши 44,8 пунктів. Про це представники Центру повідомили у вівторок. "Індекс ZEW зростає вже увосьме поспіль, а це є свідченням того, що оптимізм в економічній сфері посилюється", – заявив речник ZEW.

Для кон’юнктурних досліджень Центр кожного місяця проводить опитування 300 провідних інвесторів та аналітиків ринку найвищого рівня. З листопада 2008 року аналіз центру засвідчує постійне покращення настроїв у німецькій господарці. "Оцінки експертів вказують на те, що динаміка падіння за останні тижні перебувала в стані штилю, і вони вбачають у всіх ознаках тенденції до одужання до кінця цього року", – зазначив президент ZEW Вольфґанґ Франц [Wolfgang Franz].

Так само оптимістично висловився головний менеджер Німецької торгівельно-промислової палати Мартін Ванслєбен [Martin Wansleben]. "Німецька економіка здійснює зміну тренду. Очікування фірм-членів Німецької торгівельно-промислової палати вперше за десять років знову стають оптимістичними. Особливо відчутно покращуються очікування у промисловій сфері. Нарешті шанс, що економіка вийде з паралітичного шоку, набирає реальних обрисів", – наголосів пан Ванслєбен.

Водночас Німецька торгівельно-промислова палата виходить із того, що цього року відбудеться падіння економічних потужностей на шість відсотків. Це, зокрема, погіршить ситуацію на ринку праці. Нині, за підрахунками Палати, безробіття досягло в середньому 3,7 мільйонів осіб. До кінця року це число зросте до чотирьох мільйонів.

Тим не менше, від міністра економіки Німеччини Карла-Теодора цу Ґутенберґа [Karl-Theodor zu Guttenberg] можна було почути позитивні слова. Він більше не очікує жодного серйозного падіння в німецькій господарці. "Ми вже досягнули певного дна", – заявив він у вівторок під час наради в Берліні. Хоча це не виключає, що ми можемо потрапити у ще одне провалля. Пан Ґутенберґ підтвердив прогнози уряду, що кількість безробітних наступного року досягне рекордного рівня – 4,6 мільйонів осіб. "Але на цьому рівні воно й залишиться", – пообіцяв міністр.

Назва оригіналу: Forscher erwarten deutliche Erholung der Konjunktur
Джерело: Die Zeit, 17.06.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі