друкувати


Коломийщина: До "свинячого" грипу готовність номер один

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 03:55:50
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) днями підвищила поріг небезпеки розповсюдження вірусу грипу А/Н1N1 до найвищого, шостого ступеня. На засіданні у Женеві генеральний директор ВООЗ Маргарет Чан оголосила про початок першої пандемії 21 століття. Це також визнана ВООЗ перша світова епідемія за останні 40 років. Причиною такої тривоги стало стрімке збільшення кількості інфікованих у Австралії – упродовж останнього тижня кількість хворих збільшилася вчетверо і перевищила 1200 осіб. Загальна кількість інфікованих грипом, який отримав назву "свинячий" - 27 тисяч 700 осіб у 74 країнах світу. Зареєстровано 141 смертельний випадок. Більше сотні смертей – саме у Мексиці, звідки хвороба почала поширюватись світом.

Що таке пандемія і коли її оголошують? – з таким питанням Коломия ВЕБ Портал звернувся до головного державного санітарного лікаря Коломийщини Михайла Микитюка(на фото).

- Відповідно до правил ВООЗ, - каже Михайло Микитюк, - пандемію оголошують тоді, коли хвороба розповсюджується надто швидко у принаймні двох різних регіонах світу. Саме це тепер відбувається у Північній Америці та Австралії. Але експерти намагаються заспокоїти людство і наголошують, що правила ВООЗ були розроблені з думкою про небезпечні захворювання, а "свинячий" грип, зрештою, у 98 відсотках випадків має легкий, з медичної точки зору, перебіг. Остання пандемія сталася 1968 року, коли грип із Гонконгу вбив близько мільйона людей у світі.

- Оголошення пандемії передбачає якісь особливі заходи убезпечення?
- Після оголошення пандемії уряди всіх країн зобов’язані підвищити усі можливі засоби безпеки і профілактики. Зокрема, і це є дуже важливим в умовах пандемії, необхідно здійснювати ретельний контроль за пасажирами у аеропортах. Уряди всіх країн також мають створити кризові штаби та пандемічний комітет.

- Довший час існувала надія, що "свинячий" грип не так легко і швидко добереться до України. Але коли було госпіталізовано 23-річного чернівчанина Романа Небеснюка з явними підозрами на це одіозне захворювання, стало зрозуміло: краще не зарікатися і подбати про безпеку. Що робиться у зв’язку з останніми подіями у нас? Коломийщина готова протистояти підступній хворобі?
- Насамперед, зауважу: госпіталізований чернівчанин прибув до Києва літаком із Нью-Йорка, де працював два роки. Отже, важливо не пропустити повз увагу жодну людину, яка прибуває до нас з-за кордону, особливо з країн, де епідемія давно набрала розмаху, і не легковажити при найменших ознаках хвороби – головний біль, біль у м`язах, висока температура. Крім цього, ми провели спільне засідання проти епідеміологічної та епізоотичної комісій міста Коломия і Коломийського району, на якому було затверджено план заходів протидії поширенню грипу А, пташиного грипу та інших грипоподібних захворювань на 2009-2010 роки. Затверджено склад районного і міського оперативних штабів щодо попередження занесення і поширення "свинячого" грипу на території нашого краю. Ми здійснюємо щоденний моніторинг захворюваності і можемо зробити висновок: вона залишається на звичному рівні. Окремі випадки застуд у мешканців нашого краю не перевищують звичні показники і продиктовані адаптаційною реакцією організму на літню спеку, протяги, контакт тіла з холодною водою, і таке інше.

- А якби раптом сталось непередбачуване?
- Наші служби постійно перебувають у стані готовності до оперативного реагування у випадку найменшої підозри на "свинячий"грип. Санепідслужба провела тренувальне навчання на базі центральної районної лікарні, поліклініки, інфекційної лікарні, станції швидкої допомоги – з метою перевірити готовність до фахових дій у випадку виявлення хвороби. Ми відпрацьовували чисто практичні речі – перебування медперсоналу в спеціальних захисних масках, доставка "хворого" у обсерватор, повна його ізоляція, чіткі дії усіх задіяних фахівців. Можна впевнено сказати, що вірус не застане нас зненацька. Учора в Івано-Франківську відбувся семінар, на якому розглядались усі нюанси пандемічної ситуації в світі, розроблялись заходи реагування і практичні рекомендації. Щодня ми отримуємо свіжі інструкції, оперативну інформацію з цього приводу. Так що не такий страшний грип, як його малюють, особливо, якщо добре знаєш його "в обличчя".

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі