друкувати


Що робити якщо ви не згідні з результатом незалежного тестування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 03:19:29
Після того, як школярі отримали результати тестів з української мови та літератури, у Центрі тестування - ажіотаж. Десятки незгодних з результатами абітурієнтів шикуються в чергу для подачі апеляції. Оскаржити свої оцінки приходять не менше п'яти осіб на годину. Всі школярі - з батьками, грамотами та золотими медалями, щоб довести свої знання.

В минулому році підняти свій бал вдалося всього 11-12 школярам. У цьому році жодна апеляція поки не принесла додаткових балів.

У самому Центрі тестування виключають можливість несправедливої оцінки.

"Твори перевіряють два фахівця в різних пунктах тестування. Якщо їхні оцінки не збігаються, роботу перевіряє старший екзаменатор. Викладачі не знайомі і не знають, чию роботу читають", - говорить начальник прес-служби Центру тестування Валентина Ткаченко.

За словами першого заступника директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія, в минулому році підняти свій бал вдалося всього 11-12 школярам. У цьому році жодна апеляція поки не принесла додаткових балів.

Адвокати та правозахисники кажуть, якщо школяр впевнений у своїй правоті, він може спробувати домогтися справедливості через суд.

"Звичайно, починати треба з написання апеляції. Необхідно вимагати, щоб абітурієнту пояснили, які проблеми в його творі. Звичайно, якщо там неправильно написане слово - це помилка, але якщо бал знижений, скажімо, за неповністю розкриту тему, треба вимагати пояснення, чому і як розкрити її повністю", - повідомив адвокат абітурієнтки.

Якщо таким чином підняти оцінку не вдалося, можна подати скаргу до суду. "Швидше за все, це юрисдикція адміністративного суду. Там залучать незалежних експертів, які зможуть дати реальну оцінку. Щоб переконати суд погодитися на експертизу, абітурієнт може принести з собою грамоти з олімпіад. Але грамоти повинні бути саме по тому предмету, який оскаржить дитина. Як свідків до суду можна запросити викладачів. Якщо право буде на боці школяра, швидше за все, суд винесе рішення про повторне написанні тесту", - розповідає адвокат Олексій Рєзніков.

Як повідомлялося, український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати тестування з української мови та літератури 2009 року.

У 37 тисяч 292, або 8,61% випускників цього та минулого років отриманий результат тестування є меншим за 124 бали за системою рейтингування від 100 до 200. Це означає, що їхні сертифікати не можуть бути прийнятими до розгляду вітчизняними університетами, інститутами та академіями, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі