друкувати


Прикарпаття: За пам’ятками нікому дивитись

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 12:35:38
Список архітектурних пам’яток обласного центру Прикарпаття не оновлювали майже 30 років. У місті запрацює наглядовий відділ за архітектурними пам’ятками.

За словами архітекторів, археологів, краєзнавців області найперше необхідно оновити список міських пам’яток архітектури. Івано-Франківськ має лишень п’ять пам’яток національного значення. За роки незалежності до списку не додали жодної нової пам’ятки, не проведено ґрунтовного аналізу стану історичної спадщини.

У їх число входить і славнозвісний Станіславський пивзавод, архітектори обурюється як так сталось, що пам’ятку приватизували. "З іншого боку це не страшно, що приватизовують архітектурні пам’ятки національного значення, коли є система нагляду та контролю, - розповідає архітектор Ігор Панчишин. – Та необхідно укладати так званні охоронні договори".

Громадськість мляво піднімає існуючу проблему в Івано-Франківську. Розмови про те, що містові необхідний контролюючий орган у сфері захисту архітектурної спадщини, тривають не один рік. Цього річ на початку квітня сесія міської ради все ж прийняла відповідне рішення про створення відділу. Проте, з передачею повноважень міському органу Державна служба охорони культурної спадщини Івано-Франківського головного управління туризму і культури ОДА, зволікає. Тому міська структура досі не працює.

"Фахівців у цій галузі немає, приходять люди, які не зацікавленні у збереженні архітектурних пам’яток. У Львові наприклад є школа, інститути, інтелігенція, також діаспора, які не дадуть щось подібне зробити. Існує так би мовити лобі", - пояснює Панчишин.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі