друкувати


Російське ТБ: Повна брехня про міжнаціональну ситуацію в Криму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 03:45:48
Верховний отаман Кримського козачого союзу, етнічний українець Володимир Черкашин стверджує, що невідомі замовили російському Путінському телеканалу RenTV сюжет, який у викривленому вигляді представляє міжнаціональну ситуацію в Криму, повідомляє сайт Крим і кримські татари.

"Моє обурення не має меж. Цей сюжет - це чистої води брехня і провокація. Це замовлення перед початком курортного сезону", - заявив Черкашин.

За його словами, сюжет вийшов в ефір 9 червня, основною його думкою був конфлікт між козаками і кримськими татарами, який нібито триває в Криму, що створює небезпечні умови для перебування тут курортників. Зокрема, в сюжеті був представлений епізод, в якому група кінних козаків нібито їде охороняти відпочиваючих у санаторіях і пансіонатах, тому що в Криму "можуть зарізати тільки за те, що ти скажеш - "я росіянин".

Крім того, в сюжеті були озвучені відомості про інцидент, який нещодавно стався, коли нібито кримські татари конфліктували з росіянами і в результаті останнім були нанесені тяжкі тілесні пошкодження. Також у журналістському матеріалі були присутні й інші епізоди, що нібито доводять наявність на півострові міжнаціональної ворожнечі.

Як зазначив головний отаман Криму, в сюжеті скомпільовано не пов'язані між собою події, а коментарі козаків та інших дійових осіб вирвані з контексту, в результаті чого виникло викривлене бачення ситуації. Він стверджує, що кінний похід козаків не мав відношення до охорони санаторіїв, вдаваний конфлікт між кримськими татарами і козаками насправді стався у травні в Коктебелі між грузином і двома неформалами-росіянами, причому з їхньої вини. Черкашин припускає, що такий же конфлікт цілком міг відбутися між представниками однієї національності, причому з кримськими татарами за останні два роки у козаків серйозних конфліктів, які могли б загрожувати чиїсь безпеці, не було.

Однак, він не береться передбачати, хто саме міг замовити цей сюжет.

Звинувачує у брехні російську пропаганду і старшина козачого підрозділу "Соболь" Віталій Храмов, який брав участь в сюжеті RenTV. Згідно з його словами, він, дійсно, давав журналісту цього каналу коментар протягом півгодини, однак коментар був вирвані з контексту і сильно скорочений. "Я сказав, що в цілому ситуація вибухонебезпечна, тому що коли одна національність, в даному випадку росіяни, не має жодних прав і свобод, це завжди призводить до війни", - заявив він.

Відзначимо, що російські ЗМІ навмисне називають кримських козаків "русскими", у той час, як вони маю українське громадянство і "русскими" себе не вважають. На прохання визначити свою національність вони, як правило, відповідають: "козаки", "слов'яни", "українці".

У більшості земельних конфліктів козаки Криму займають бік українського великого капіталу або Мін'юсту України.

У одіозному сюжеті RenTV говорилося про наступне:

"Кримські війни 21 століття. У період виборчої кампанії в Криму вирують пристрасті. Конфлікт між козаками і татарської діаспорою поставив під загрозу відпочинок російських туристів ".

(...)

"Ненависть між російською, особливо козацької, і татарської громадою загострилася нинішнім передвиборним літом. Ці вершники, озброєні нагайками, направляються в кримські санаторії та пансіонати, щоб, за їх словами, захистити від татар туристів з Росії.

Віталій Храмов (старшина Рад отаманів Криму): Ти приїхав відпочити, залишити свої гроші - тебе можуть зарізати тільки за те, що ти скажеш: "Я русский". Ось буквально вчора в Коктебелі порізали двох відпочиваючих з Москви, одному пробили селезінку, іншому пробили печінку.

Сергій Звєздов (осавул станиці Вольська): Вони хочуть зробити Крим татарським. Але цього ніколи не було і ніколи не буде. Поки живі козаки в Криму, ми цього не допустимо".


P.S. Кримські татари телеканалом, що знаходяться у власності "Газпрому" називаються "татарської діаспорою". РашаТВ не бачить різниці між "татарами" та "кримськими татарами", між корінним народом і приїжджими ...

Джерело: Новости RUpor.info
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі