друкувати


Кохання на замок, і ключ — у воду!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 11:20:30
У Тернополі приживається традиція, започаткована колись італійськими закоханими.

Мальовничий острів Кохання на унікальному Тернопільському ставі — це єдине в Україні велике водоймище у самому центрі міста. Кілька десятків років тому його штучно створили будівельники, і з тих пір уже для третього, якщо не для четвертого, покоління закоханих — це місце символічних зустрічей та побачень. Не так давно, відколи місцеві РАГСи почали практикувати виїзну реєстрацію шлюбів, ритуал почали проводити і в альтанці посеред острова, яку попередньо встеляють килимами і декорують. Часто прикрашають при цьому і міст, що веде до острова від набережної алеї парку імені Тараса Шевченка.

А вже зовсім віднедавна на цьому мосту почали здійснювати ще один особливий ритуал. На знак того, що вони хочуть зберегти своє кохання на все життя, наречені в день одруження чи й просто закохані пари вішають на перила мосту замок, замикають його, а ключ кидають у воду ставу. На сьогодні там висить уже майже три десятки таких замків різної величини та форми — як звичайних "колодок" без жодних написів, так і з романтичними написами та "прибамбасами".

Швидше за все, таку милу традицію завезли тернопільські заробітчани з Італії, адже саме у цій країні молоді пари здавна обирають мости для "зміцнення" почуттів. Кажуть, одного разу від "перевантаження" навіть впав один із ліхтарних стовпів на мосту через річку Тибр у Римі. Що буде з перилами мосту до тернопільського острова Кохання, якщо їх обвішають сотнями металевих замків, сказати важко, поки що господарників це не турбує. Зате самі закохані й перехожі, споглядаючи замкову романтику, все частіше звертають увагу на те, що перила ці давно не завадило б почистити від іржі й пофарбувати. Бо "вічне кохання" на облупленому тлі виглядає не дуже гарно...

Автор: Світлана МИЧКО, "Україна молода"
Обговорити на форумі