друкувати


Часи атеїзму минули, а церкви на Прикарпатті нищать й досі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 11:11:08
З метою збереження і захисту від руйнації унікальних старовинних пам’яток архітектури місцевого значення обласне управління містобудування й архітектури проводить їх паспортизацію. У минулому році задокументовано 78 найстаріших, найцінніших культових дерев’яних і кам’яних споруд. На це було виділено з обласного бюджету 300 тисяч гривень. Коштів на таку роботу, звісно, мізер, але роботи тривають.

"На Івано-Франківщині є 1200 пам’яток архітектури місцевого значення, - розповідає заступник начальника управління, Заслужений архітектор України Микола Капак. - Багато з цих будівель у небезпеці. Отож треба подбати про їх реставрацію. На сьогоднішній день ми вже об’їздили близько 40 об’єктів і маємо провести обміри 82 пам’яток. Із кожного району вибирається по 3-5 пам’яток, починаючи з найстаріших по роках будівництва. В основному це дерев’яні та кам’яні церкви", повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Коли працівники обласного управління містобудування й архітектури приїжджають у село, то спочатку дивляться як зберігають пам’ятник. Так, за словами пана Капака, при в’їзді в село Слободу Галицького району виявили що біля старої церкви побудували нову. Стара споруда тим часом руйнується, там зараз вибиті вікна. А у старій церкві же є цінні іконостаси та фрески. До речі, старий іконостас розбирають, і частину ікон переносять у нову церкву, руйнуючи варварським способом твори мистецтва. Архітектор з болем каже, що має неперевірені чутки, начебто рештки іконостасу, що не ввійшли до церкви, хочуть… спалити (!!!).

Отож архітектори звернулися до обласного управління охорони культурної спадщини, щоб було вжито відповідних заходів і не руйнувалися святині. Проте найприкріше, що потурають невігласам священики, не розуміючи цінності культурної спадщини віків.

Обговорити на форумі