друкувати


Електронні ресурси отримають статус ЗМІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 11:07:11
На офіційному сайті Верховної Ради опубліковано текст концепції державної інформаційної політики. Документ передбачає можливість надання українським інтернет-виданням статусу засобів масової інформації, пише видання Коммерсантъ-Украина.

Концепцію державної інформаційної політики було розроблено Кабінетом міністрів на додаток до проекту доктрини інформаційної безпеки, яку затверджено Радою нацбезпеки і оборони.

Серед основних напрямків реалізації концепції вказано забезпечення вільного доступу до інформації, консолідація дій органів державної влади і суспільства, спрямованих проти розповсюдження інформаційної продукції порнографічного характеру, а також формування позитивного міжнародного іміджу України.

Дані положення вже відображено у низці законопроектів, поданих на розгляд парламенту Кабміном і депутатами фракції БЮТ. Так, минулої п'ятниці парламент прийняв у першому читанні проект закону N 2763 Про доступ до публічної інформації, який розроблено народним депутатом від БЮТ Андрієм Шевченком.

Днем раніше Верховна Рада внесла зміни до ст. 301 Кримінального Кодексу, встановивши кримінальну відповідальність за зберігання продукції порнографічного характеру. Крім того, Кабмін затвердив державну цільову програму формування позитивного міжнародного іміджу України, яку розраховано до 2011 року.

Концепція також передбачає встановлення порядку надання статусу засобів масової інформації вітчизняним інтернет-виданням.

Як пояснив газеті один із розробників документа, директор департаменту інформполітики Держкомітету телебачення і радіомовлення Богдан Червак, цей порядок буде розроблено, коли концепція стане законом: "Електронні ресурси отримають статус ЗМІ шляхом добровільної реєстрації. Ті, хто не захоче реєструватися, працюватимуть як раніше".

За словами Червака, про конкретні обсяги фінансування реалізації положень концепції говорити поки зарано. "Виходячи з положень документа буде створено ряд цільових програм та законопроектів, для реалізації яких передбачатимуть конкретні обсяги фінансування при формуванні бюджетів на наступні роки", - пояснив Червак.

Раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки і оборони оприлюднила проект доктрини інформаційної безпеки України, що визначає реальні та потенційні загрози в сфері інформації та способи боротьби з ними.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі