друкувати


Нікотин сприяє розвитку діабету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-15 04:06:34
Нове дослідження показало, що нікотин в складі цигаркового диму підвищує стійкість до інсуліну і викликає розвиток діабету. На щорічних зборах спільноти ендокринологів у Вашингтоні вчені пояснили підвищений ризик діабету серед курців.

До цього вони зуміли повністю змінити вплив нікотину на інсулін у лабораторних дослідах, даючи гризунам речовину мекаміламін, який пригнічує нікотин.

Попередні дослідження вже вказували на те, що стійкість до інсуліну у кращих людей підвищує рівень цукру в крові. Деякі вчені припускали, що нікотин впливає на рівень гормону стресу кортизолу.

У новому дослідженні мишам два рази в день робили ін'єкції нікотину протягом двох тижнів. В результаті у піддослідних підвищилися рівні кортизолу в крові. Гризуни стали менше їсти та схудли порівняно з родичами, але, тим не менш, у них розвивалася стійкість до інсуліну.

Застосування агоніста нікотину заблокувало патологічний процес.

Учені розраховують, що препарати для зниження рівня кортизолу в найближчому майбутньому будуть застосовуватися для профілактики діабету у курців , повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі