друкувати


Хлібна дієта: Їсти хліб і … худнути

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-12 04:14:45
Ті, хто знайомий з Її Величністю дієтою, знають: хліб - це ворог для фігури. Втім, можливо, вони дуже помиляються, даючи собі зарок, що з завтрашнього дня - жодної кришки. Може бути, що хліб не такий вже й шкідливий? Адже не дарма народна мудрість величає його "всьому головою".

Всьому голова

Нам довгий час внушали, що вуглеводи - добрі (здобні, можна і так) приятелі зайвих кілограмів. Однак вуглеводи надзвичайно корисні і життєво необхідні організму: вони заряджають енергією, сприяють виробленню "гормонів щастя". І клітковина, теж, між іншим, вуглевод, відмінно насичує і приглушає надовго почуття голоду. Жирів в хлібі мало: від 0,6 до 2,9%. Хліб - поряд з картоплею, крупами, бобовими - важливе і найбільш доступне джерело цінного рослинного білка і незамінних амінокислот типу метіоніну, лізину.

Крім того, хліб - важливе джерело вітамінів групи В і необхідних організму мінеральних речовин: калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, заліза .... Загалом, те, що хліб - продукт вкрай корисний і незамінний, це факт. А так звана "хлібна дієта" - не жарт, як можна було подумати, а дуже навіть ефективна.

Хлібна дієта, як випливає з назви, заснована на хлібі. Згідно поради засновника цієї дієти - ізраїльського біолога Ольги Рац, з'їдати його можна до 12 шматків в день, а чоловікам і того більше - до 16 шматків. Весь добовий раціон потрібно поділити на 4-5 прийомів їжі, з різницею між ними в 3-4 години. При чому йдеться не про французьких багету і здобні плюшки, основа хлібної дієти - виключно зерновий хліб.

У чому різниця?

Зрозуміло, у калоріях: в скибочках білого хліба, як відомо, міститься близько 80 калорій, а в зерновому - 35-40. І це ще не все. У зернового хліба глікемічний індекс істотно нижче, тобто, після того, як ви з'їдаєте один шматочок корисного хліба, рівень цукру у вашій крові не почне падати і підніматися, викликаючи то пересичення, то дикий голод. Вуглеводи, що містяться в правильному хлібі, розщеплюються довше, викликаючи і затримуючи необхідне відчуття ситості надовго. Звичайно, зерновий хліб вам може не подобатись настільки, що навіть під тортурами ви не заставите себе з'їсти і шматочка. Тоді, в порядку винятку, ви можете посидіти і на "білохлібній дієті". З тією лише різницею, що кількість з'їдених шматочків на день має скоротитися вдвічі - до 6. До того ж, не кожен нібито "корисний" і "правильний" з виду хліб є таким. Ось, наприклад, хліб-мюслі. Цей, здавалося б, ідеальний для дієти хліб насправді дуже калорійний. Те ж саме стосується хліба з висівками. Взагалі, всі хлібні вироби, де вказано "борошно вищого гатунку", "кукурудзяний сироп" і "цукор" не повинні додаватися у ваш продуктовий кошику.

Хліб та сіль

Хліб потрібно їсти в простому вигляді, а у вигляді бутербродів – ситних і не дуже калорійних. Свої законні 12 (16) шматків хліба можна засмаковувати чим завгодно, лише не солодким і нежирним. Без хвилювань можна мазати на скибочку легкий майонез, кетчуп, гірчицю, знежирений сир, баклажанну ікру, тофу. Поверх можна класти шматочки риби, курячої і індичої грудки (попередньо знявши шкіру і зрізавши видимий жир), пісну яловичину або свинину, зовсім рідко дозволяється шматочок не надто жирного сиру. Якщо вже без солодкого зовсім не можливо, ранковий тост можна прикрасити джемом, головне - щоб цукру в солодкій "пасті" було менше. А ось м'ясу качки, гуски, баранині, копченостям, ковбасам, шинці та котлетам на дієтичному бутерброд не місце зовсім. Виключати тваринну їжу зовсім також не рекомендується, оскільки вона - незамінне джерело білка, безлічі необхідних організму мінералів, вітаміну В і т. д. Головне - щоб жиру в ній було якомога менше. Доречі, одна з важливих умов хлібної дієти - помірність. Всі вже зазначені інгредієнти в бутерброді не повинні бути, як то кажуть, "Кінг сайз": адже шматочок риби і вся риба мають один і той самий смак, а наша задача - не наїстися до відвалу, а дати організму зрозуміти, що його ні в чому не обмежують. Тоді тіло не буде "жадніти", захищаючи відкладені кілограми і складуючи все отримане в неестетичні складки. Важливо - смакувати міні-шматочки і отримувати задоволення від своєї смачної і корисної дієти.

Тепер основа дієт-бутерброда готова. Не поспішайте тягти його відразу в рот! Поверх основи поставте овочі - так багато, скільки поміститься за раз. Візьміть на озброєння помідори, огірки, терту моркву, салат, зелень, цибулю ... Піде все, крім картоплі. Не подобається такий вінегрет - поставте поруч з готовим бутербродом окремо тарілку з овочевим гарніром. При цьому овочі можуть подаватися в будь-якому вигляді: сирими, варення, приготованими на парі, тушкованими, смаженими на грилі або навіть у невеликій кількості оливкової олії. Тільки не забувайте, що при контакті з вогнем овочі втрачають частину своїх корисних властивостей, тому продукти нарізайте як можна більшими і завжди трохи їх недожарюйте / недопарюйте. Овочевий бутерброд дуже корисний: він малокалорійний, має низький глікемічний індекс, містить багато клітковини, вітамінів і мінеральних речовин.

Фрукти - це теж хороша начинка. Вони, як і овочі, багаті на клітковину, мінерали, проте в них міститься багато фруктози, що вже не так добре. В ідеалі, у день можна з'їдати не більше трьох солодких плодів, при чому - не на десерт, а неодмінно окремо від інших страв. Якщо відразу ж після ситного обіду накинути ще й бутерброд з фруктами, рівень інсуліну може підскочити до критичної позначки.

До речі, з тієї ж причини під час хлібної дієти намагайтеся уникати фруктових соків і консервованих фруктів. Вони містять надто багато цукру, а корисних речовин у них набагато менше, ніж у натуральних аналогах. Наприклад, один стакан соку є еквівалентом 3-4 порцій натуральних фруктів. Тобто, якщо ви вип'єте стакан "джусу", то від "десертних" бутербродів в цей день вам доведеться вже відмовитися.

Не хлібом єдиним?

Хлібна дієта - дієта гуманна. Вона передбачає два варіанти харчування. Перший - жорсткіший і менш тривалий. Якщо строго дотримуватися схеми, про яку ми розповіли вище, калорійність щоденного раціону знижується до 1300-1800 калорій, і вага паде набагато швидше. На такій дієті сидіти можна не довше 10 днів. Другий варіант не такий суворий. Відповідно до нього, хліб можна зрідка заміняти коричневим рисом, макаронними виробами з борошна грубого помолу, бобовими, а 3-5 разів на тиждень можна дозволити собі рибу чи м'ясо окремо. Сидіти на такій дієті можна скільки душі завгодно, не забуваючи при цьому, до речі, і про перший варіант. Особливо тоді, коли знову тягне на солодке і ви відчуваєте, що ось-ось "зламаєтесь". У такі моменти жорстка хлібна дієта допомагає повернутися "на шлях істинний", а заодно підстьогнути обмін речовин і нагадати самій собі, чому ж "хліб усьому голова" , повідомляє Terra Woman .

Обговорити на форумі