друкувати


Віденський струдель в коломийській цукерні "Імпреза"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-10 07:00:28
Нещодавно в Коломиї відкрився заклад, в якому панує витончений аромат кави та ніжний смак солодощів. Цукерня "ІМПРЕЗА" - це втілення найкращих європейських традицій. Далеко не кожне місто може похизуватися закладом, де інтер’єр, атмосфера та меню встановлюють певний рівень спілкування.

Солодке слово "цукерня" означає набагато більше, аніж просто "кондитерська". Для австрійців, поляків та західних українців цукерня відображає спосіб культурного відпочинку. Тут тісно переплітаються аристократичні манери та розмови на вільну тематику.

Столицею кавових традицій завжди був Львів. Там вперше в 1803 році було засновано цукерню кондитером зі Швейцарії Домініком Андреоллі. Заклад був неймовірно популярним і відтоді львів’янам назавжди полюбився смак солодкої ніжної випічки та гіркої міцної кави. Недаремно Коломию називають "маленьким Львовом". Це – місто, де зосереджений культурний осередок Прикарпаття, де відчувається значний історичний вплив західних сусідів. За словами Мирослави Кочержук, наукового співробітника Музею історії міста Коломиї, в 1920-30-х рр. ХХ ст. є згадки про те, що в нас була цукерня, заснована Лейзором Баумвоглем. Потім через певні історичні події утворилася прогалина в традиціях споживання кави та солодощів. Зараз Коломия, незважаючи на великі економічні та політичні проблеми в Україні, переживає культурний ренесанс. Потребу міста відчула Марія Романюк, власниця цукерні. "Імпреза" функціонує з початку року і вже встигла завоювати серця найвідданіших кавоманів та солодкоїжок.

– Доста багато років прожив у Львові, бував у Кракові, Празі тощо, і знаєте, приємно здивований, що у Коломиї нарешті є заклад стильний, зі смаком, з нашими традиціями (галицькими, періоду австрійської окупації). Треба подякувати власникам за такий приємний подарунок! Тепер усі свої зустрічі, а насамперед читання газет за моєї пристуности у Коломиї проводитиму тут... Усе добре: і увага, і ввічливість персоналу, а особливо господарів, і добра кава. І що для мене важливо, тобто для мого ока – інтер’єр!, - такі відгуки коломийських форумчан, а зокрема, Василя Вишиваного.

Цукерня самодостатня у своїй кулінарній довершеності. Ретельно скомпоноване меню містить найапетитніші десерти та напої. Вони органічним дуетом задовольнять душу найвибагливішого гурмана. Марія Романюк запропонувала відвідувачам солодощі за власними рецептами. Особливу увагу слід звернути на струдель... Скуштувавши його, переносишся відразу прямісінько у Відень, адже саме туди пані Марія спеціально їздила, щоб навчитися пекти завиванець. Господиня дбайливо випікає солодощі для своїх гостей в цукерні та пропонує лише найкраще. Куріння в закладі заборонено, бо ніжні десерти аж ніяк не поєднуються із запахом тютюну.

Завітавши в цукерню "Імпреза", відразу відчуваєш особливу атмосферу... Класичний австрійський стиль витриманий за всіма канонами. Вражає глибина добре продуманих деталей інтер’єру. Шпалери в полосу, антикварні меблі, білий посуд, старі фотокартки на стінах – абсолютно все підібрано з великим смаком, відчуттям стилю та створює неповторне відчуття подорожі в минуле, в коломийську кондитерську початку минулого століття. Пані Марія за допомогою дизайнера Мирослава Ясінського створила чудовий світ, про який давно мріяла і чітко знала чого хоче.

Сівши за круглий столик, запалюєш свічечку, замовляєш запашний чай з тістечком і починається ритуальне дійство. Занурюєшся з головою у свої відчуття, знаходиш повну гармонію з цим прекрасним світом. Як відомо, солодощі сприяють виробленню гормону задоволення, тому саме в цукерню слід йти в пошуках щастя в першу чергу. Абсолютно всі рецептори отримують свою порцію насолоди. Чудова музична добірка створює приємний фон для розмови з давніми друзями.

"Імпреза" – це слово має французьке коріння та означає зустріч, вечірку, свято... Цукерня відразу стала улюбленим місцем для багатьох жінок, де за філіжанкою ароматної кави можна поспілкуватись про своє, про жіноче… і дозволити собі маленький солодкий гріх... Романтичний настрій закладу кличе закоханих за маленькі столики, які дають можливість усамітнитися. Поважна коломийська інтелігенція також гостює в цукерні. Смакуючи всі принади аури закладу, обговорюють поважні добродії нагальні проблеми та згадують минуле. Саме тут зі смаком десертів пригадуються такі дорогі серцю солодкі спогади з дитинства.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі