друкувати


Перед виїздом на шашлик відвідайте гуртовню канцтоварів!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-10 06:18:07
Нарешті настало літо – благословенна пора відпочинку, відпусток, веселих виїздів із друзями на природу. А що за посиденьки на природі без традиційного улюбленого всіма дійства, над яким чаклують тільки справжні знавці! Американці цей процес називають "барбекю", німці — "грилем", а ми — смаженням шашликів. Випробувати свої кулінарні вміння на природі можна хоч у найближчі вихідні, адже й погода нібито встановилася якраз така, про яку можна було тільки мріяти. Отож, зволікати не варто.

Про те, що варто з собою прихопити, — сьогодні радить своїм читачам Коломия ВЕБ Портал разом із фахівцями з коломийської гуртовні канцтоварів. А до чого тут вони – далі дізнаєтесь.

Мангали, грилі, барбекю. Звичайно, смажити шашлики можна й над багаттям, нанизавши шматки м’яса на гілочки дерев. Проте знавці кажуть, що в такому випадку справжнім шашликом і не пахнутиме — для його приготування необхідне спеціальне обладнання: мангали, грилі та барбекю.

Найпростішим за конструкцією є мангал, який зазвичай виготовляють у вигляді ящика. Відповідно теплова дія на продукт здійснюється в мангалі знизу й збоку від стінок. Недоліком мангала є те, що в ньому важко регулювати тягу, оскільки повітря надходить лише через отвори в нижній частині ємності для палива. Через це додаткове надходження повітря доводиться забезпечувати, активно обмахуючи мангал чимось підходящим.

Значних конструктивних відмінностей між грилем та барбекю практично немає. Єдина різниця в тому, що гриль укомплектовується кришкою, а в барбекю вона не передбачена. Традиційні форми гриля — глибока кругла пательня і "бочечка" — забезпечують рівномірну термічну дію на продукт зверху, з боків та знизу. В барбекю продукти обробляються теплом лише знизу, тому вони бувають будь-якої форми.

Основним елементом як грилів, так і барбекю є решітки. На верхні решітки, які, як правило, можуть встановлюватися на кількох різних рівнях, кладуть продукти, на нижні — паливо. Замість решіток для приготування страв використовують також і звичайні шампури, і дерев’яні шпажки. На відміну від мангалів, у нижній та верхній частині корпуса гриля є отвори з кришками для регулювання надходження повітря. Деякі моделі грилів мають вертел, фіксований чи відкидний столик, на якому зручно розмістити все необхідне для куховарства, коліщатка.

Що обрати? Якщо на природу ви виїжджаєте нечасто, можна придбати навіть одноразовий барбекю — лоток з фольги, в якому послідовно розміщені шар вугілля, решітка й підставка. Або спеціальні решітки-стейкери, з допомогою яких можна смажити шашлики і над вогнищем. Якщо ж ви великий любитель пікніків, то варто обирати між грилем та барбекю, кулінарний ефект яких дещо відрізняється. Завдяки наявності кришки гриль забезпечує не лише термічну дію на продукти, але й можливість їх копчення. Тому в порівнянні з барбекю кількість страв, приготовлених на грилі, дещо більша.

Ціни. Мангали Grilly коштують від 93 до 120 гривень, грилі та барбекю — від 18 гривень за одноразовий барбекю, і до 810 гривень - за гриль із нержавіючої сталі. Можна придбати, за бажанням, лише решітки для шашликів - за 25 чи 28 гривень. Інколи грилі та барбекю можна побачити й на ринку, у продавців, котрі торгують різним металево-господарчим крамом. Тож про ціну можна домовлятись у кожному конкретному випадку.

Аксесуари. Для любителів максимального комфорту передбачені спеціальні набори для грилю: від найпростіших за 48-51 гривню, що складаються з кількох предметів, до великих наборів різноманітного посуду, що поміщаються у фартухи — 102 гривні, валізи — 120 гривень чи рюкзаки — 249 гривень. Але найнеобхіднішим додатком до гриля, мангала чи барбекю є паливо, без якого, власне, не вдасться насолодитися сповна ні відпочинком, ні трапезою на природі. Ось тут і стануть у пригоді поради нашого співрозмовника – приватного підприємця Руслана Данищука, який запровадив у гуртовні канцтоварів торгівлю таким незамінним для пікніка товаром, як деревне вугілля. Отже, йому слово.

- Узагалі деревне вугілля – це високоякісне паливо з твердих порід деревини, найкраще, коли воно виготовлене з берези, бука чи дуба, - каже Руслан Данищук. – Воно цінне насамперед тим, що є екологічно чистим, не містить смол чи інших шкідливих домішок, і якнайкраще підходить для приготування їжі в будь яких умовах відпочинку чи подорожей: у мангалах, барбекю, грилях, навіть у камінах і печах. Є екстремали, які готують улюблений шашлик з допомогою деревного вугілля навіть… у себе на балконі, не зважаючи на те, чи це перший поверх, чи будь-який інший. Адже деревне вугілля тим і цінне, що не дає ні вогню, ні диму, ні якогось запаху – крім запаху м’яса, яке на ньому готується. Для розпалювання деревного вугілля можна використовувати запалювальні суміші, дерев’яні скалки, сухий спирт, або додавати його у вже розведений вогонь. Якщо дотримуватись усіх необхідних умов зберігання – сухе, захищене від вологи місце – то термін зберігання деревного вугілля практично необмежений. У нас на гуртовні можна придбати цей зручний, вигідний і надійний засіб для полегшення приготування трапези в умовах природи у паперових пакетах по три кілограми. Що таке три кілограми деревного вугілля? Це можливість приготувати загалом до 10 кілограмів м’яса, - вистачить навіть на дуже велику компанію.

На моє запитання про те, чи гуртовня сама виготовляє деревне вугілля, чи закуповує його, Руслан Данищук відповів, що трохи закуповують, але працюють над тим, аби мати власне виробництво. Хоча, як зауважив мій співрозмовник, це не такий простий процес, як здається на перший погляд. Якісне деревне вугілля можна отримати, як уже згадувалось, тільки з твердих порід дерева. Можна, звісно, спробувати і м’яку породу – скажімо, хвойні дерева. Але вугілля з них менше тримає жар – що важливо при готуванні доброго шашлика.

Для довідки: деревне вугілля виробляють кустарним способом чи не в кожному держлісгоспі. Відпочиваючи на природі і подумки дякуючи їй за даровані щедрі блага - ягоди, гриби, квіти-трави, за тепло у печі та будівельний матеріал для оселі - не всі знають, що ліс неабияк стає у пригоді людині ще й своїми "останками".

Сухостій, обрізані верховіття дерев, цурпалки в умілих руках можуть обернутися значно більш ходовим товаром, аніж звичайні дрова. А ще - дзвінкою монетою.

Йдеться про деревне вугілля, продукт спалювання лісових відходів. Непоказні, на перший погляд, вуглики, якими дітвора любить писати різні бздури по штахетах, роблять велику добру справу. Вони є невід’ємною частиною виробництва алюмінію, пороху для оборонної промисловості, з нього продукують медичні препарати (найпопулярніший з них - активоване вугілля), очисні фільтри. На деревному вугіллі туристи миттєво приготують шашлики, дачник запалить для гостей камін, а коваль на "лісовому" вугіллі швидше, ніж на антрацитному, нагріє до потрібної кондиції свою залізяку. Ще й диму при цьому "наїсться" менше...

Промислове виробництво деревного вугілля в Західній Україні налагоджено на Перечинському і Свалявському лісохімкомбінатах. А кустарним його продукуванням займаються чи не в кожному держлісгоспі, де вміють рахувати гроші. За "шахту" для "чорного золота" з лісу служать велетенські бочки-реторти з форсунками. Працювати біля них – справа непроста, бо "кочегарові" треба правильно закласти деревину в місткість, вміло підтримувати горіння, своєчасно загасити піч, щоб врешті отримати вугілля, а не попіл. Основою для цього виробництва служать відходи твердих порід: дуба, граба, бука, береста. Випалюють деревне вугілля протягом півдоби, стільки ж часу дають реторті, щоб вона вистигла. З однієї заправки зазвичай виходить 50 мішків продукції.

Цей лісовий промисел відомий на Україні з давніх-давен. Він допомагав нашим пращурам у гончарній справі, виробництві металевих знарядь праці. В комп’ютерний вік "вугілля з лісу" теж іде нарозхват, особливо за кордоном. Поінформовані люди кажуть, що на ньому можна швидко збити капітал – за 2,5 кг. дають 3,5-5 євро...


Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі