друкувати


Сходив до магазину – втратив субсидію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-10 03:55:22
В умовах фінансової кризи з метою економії соціальні служби отримали завдання від уряду максимально скоротити кількість тих, хто отримує субсидії. Відповідно, посилиться контроль за громадянами, які витрачають більше, ніж декларують. За що тепер можуть позбавити права на субсидію.

Якщо раніше на заваді отримання субсидій було придбання будинку, квартири, земельної ділянки та автомобіля, якому менше ніж 10 років, то зараз до списку додали проведення ремонту, придбання речей довготривалого користування, ціна яких перевищує 10 прожиткових мінімумів та плату за навчання.

Народний депутат України, секретар Комітету з питань соціальної політики та праці Володимир В’язівський переконаний, що відповідна постанова не дасть значної економії в бюджеті, а створить певний дисбаланс в соціальній сфері, особливо в тих сім’ях, які перебувають на межі отримання субсидій: "Якщо, наприклад, велика сім’я довгий час збирала кошти і придбала холодильник, вартість якого більше 6 тисяч гривень, вона вже не має права на субсидію, бо перевищила ліміт".

Завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько вважає, що жорсткіші умови отримання державної допомоги сприятимуть встановленню принципу соціальної справедливості: "Адже не зовсім правильно, коли представники найбагатшої групи потрапляють до числа тих, хто отримує субсидію".

Не зовсім погоджується з такою думкою директор Аналітико-дослідницького центру Олександр Сергієнко, адже люди, які їздять на дорогих машинах, як правило, не претендують на субсидії, бо розуміють, що перевірити їхні доходи, власність і нерухомість не проблема.

Перевірятимуть матеріально-побутові умови сімей будуть спеціальні державні соціальні інспектори, щоправда, яким чином це відбуватиметься насправді, поки що не відомо, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі