друкувати


Незалежне оцінювання закінчилося, підводимо підсумки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 03:22:03
Підсумки громадського спостереження за ЗНО–2009:

Висновки та рекомендації

9 червня 2009 в УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбулася прес-конференція "Підсумки громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням – 2009. Висновки та рекомендації". Представники громадських організацій презентували результатами кампанії громадського спостереження, яка є спільним проектом КВУ, Громадянської мережі ОПОРА і Центру тестових технологій та моніторингу якості освіти. В рамках загальнонаціонального спостереження було покрито 30-50% пунктів тестування залежно від предмету.

Тестування відбулося у більшості пунктів на належному рівні – підготовка пунктів з проведення ЗНО була в цілому задовільною, робота всіх працівників пунктів тестування - злагодженою. Станом на 05.06.09 – кількість апеляцій щодо змісту тестів склала 142, а кількість апеляцій на процедуру ЗНО – 14.

Серед недоліків та порушень процедури незалежного оцінювання, які були зафіксовані під час спостереження:

1.Організаційні: невідповідний рівень підготовки інструкторів та відповідальних за пункти тестування; окремі випадки неналежного опломбування вільних аудиторій; відсутність бейдж-індикаторів та вказівників; недостатньо якісна охорона пунктів тестування від проникнення сторонніх осіб з 8.00 – 9.00 до пункту тестування; не належні умови для інвалідів – учасників тестування; поодинокі випадки допущення учасників тестування без ідентифікації особи; поодинокі випадки відсутності налагодженої доставки абітурієнтів до пунктів тестування.

2.Дисциплінарні: поодинокі випадки ігнорування інструкторами зачитування "Типової промови інструктора в аудиторії тестування", що позбавляло учасників тестування інформації щодо їх прав, обов’язків та правил проведення тестування; з боку учасників тестування було зафіксовано спроби списування, консультації з батьками та вчителями за межами аудиторії, спроби використання технічних комунікаційних засобів.

3.Забезпеченні умов спостереження: зафіксовано поодинокі випадки відмови у допуску спостерігачів на наради з персоналом ПТ перед тестуванням; заборона ведення спостереження в коридорах та рекреаційних зонах; перешкоджання реалізації права зафіксувати факти порушень у протоколах, відмова у наданні копій протоколу.

Рекомендації за результатами спостереження:

- Підвищити якість навчання інструкторів та персоналу пунктів тестування, створити та поширити фільм-інструктаж для персоналу, задіяного в проведенні;

- Покращити фінансування ЗНО (оплати праці та матеріально-технічних умов проведення ЗНО) – оплата праці персоналу пунктів тестування є надзвичайно низькою;

- Покращити умови складання тестування осіб з обмеженими фізичними можливостями;

- Внести зміни до "Регламенту роботи пункту тестування" щодо норм поводження в рекреаційних зонах, а саме, передбачити спостереження в рекреаційних зонах та збільшити кількість чергових;

- Активно інформувати учасників тестування щодо уникнення типових помилок при реєстрації на тестування і акцентувати увагу учасників на можливостях захисту своїх прав;

- Прийняти в цілому законопроекту №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження ЗНО якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення ЗНО знань та використання його результатів". Даний законопроект є вирішальним для усунення суперечностей між чинними нормативними актами щодо ЗНО та законом. 10 червня профільним комітетом ВРУ буде розглянуто даний законопроект повторно. Змушені констатувати, що до другого читання внесено ряд поправок, які нівелюють ідею ЗНО. А саме, не обов’язковість сертифікатів ЗНО при вступі на платну форму навчання, ведення додаткових іспитів з профільних предметів, з яких не проводиться тестування.

"Оскільки процедури тестування є чітко визначеними та прозорими, це дало можливість громадським спостерігачам належно відслідковувати їх дотримання та оперативно реагувати в разі необхідності" - зауважила Оксана Копанська – директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти (ЦТТ).

Як зазначила Наталя Линник (КВУ): "Участь спостерігачів від громадськості дозволяє оперативно вплинути на спроби порушення процедур тестування та зібрати необхідний фактаж для подальшого удосконалення ЗНО. Підвищити ефективність громадського контролю необхідно шляхом розширення етапів, на яких залучається громадське спостереження."

Як зазначив Андрій Гевко: "Громадянська мережа ОПОРА здійснюватиме громадське спостереження і під час вступної кампанії до 26 ВНЗ України. Показовими для нас є минулорічні випадки порушення умов прийому. Студентами-першокурсниками подекуди стали особи, що мали нижче 124 балів, або взагалі не проходили ЗНО. За результатами перевірок МОН 4 ВНЗ уже позбавлено ліцензій за зарахування абітурієнтів без сертифікатів, а щодо 32 ведеться додаткова перевірка за участю правоохоронних органів, за результатами якої буде прийнято рішення щодо ліцензування ВНЗ на найближчому засіданні Державної атестаційної комісії"

Детальніша інформація:
Наталія Линник, керівник проектів ВГО КВУ, e-mail: nata@cvu.kiev.ua, (044) 2299730
Андрій Гевко, координатор освітніх програм ГМ ОПОРА, e-mail: a.hevko@opora.org.ua, (063) 6179687


Обговорити на форумі