друкувати


Ми їмо небезпечні, заборонені у всіх країнах консерванти та барвники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-06 10:43:08
На консервантах, стабілізаторах, антиоксидантах, емульгаторах і підсилювачах смаку тримається вся сучасна харчова промисловість, з жалем констатує Світлана Берзіна, президент Всеукраїнської громадської організації Жива планета.

Українці не замислюючись їдять ковбаси і шоколад, рясно присмачений харчовими добавками, від яких відмовилися Європа і Росія.

Однак у Європі перелік цих небезпечних сполук постійно переглядається. І як мінімум 400 ароматичних речовин, які використовують в Україні, в державах ЄС заборонені, стверджує вона.

Берзіна наводить приклад: на відміну від України, в Євросоюзі та Росії кілька років тому заборонили добавки Е-216 і Е-217 - консерванти для шоколаду, цукерок і ковбас, - визнавши, що вони провокують виникнення раку. А вітчизняне законодавство надто лояльно по відношенню до виробникам і експортерам.

Ситуацію усугубило вступу країни в СОТ: тепер чиновники отримали формальні підстави впускати в Україну всі імпортні барвники, консерванти та інші інгредієнти, які раніше ввозити заборонялося, зауважує Берзіна. Таким чином, в країні використовуються чи не всі існуючі в світі ароматизатори, консерванти та інші складові, у тому числі - небезпечні для здоров'я.

У свою чергу зловживати численними Е вітчизняних виробників змушує конкуренція з імпортом.

Україну від європейських країн відрізняє і відсутність контролю з боку держави над випуском і імпортом товарів з добавками.

У підсумку на кону здоров'я українців - навіть дитячі цукерки і улюблені в народі чіпси з лимонадами містять небезпечні з'єднання , повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі