друкувати


Що приховує дно коломийського міського озера?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 07:11:15
Вже наступило літо і за звичкою коломиянам хочеться лягти на березі водойми позасмагати на сонечку, але зараз це можна зробити навіть на дні, оскільки вже давно в озері нема води. Мешканці міста не розуміють що сталося і чого чекати. А незнання породжує слухи... З легкістю нарахувала 5 міфів щодо озера. Сьогодні День захисту навколишнього середовища і хочеться поставити крапку в питанні про очищення коломийського міського озера. За роз’ясненнями Коломия ВЕБ Портал звернувся до секретаря Коломийської міської ради, Ігора Граділя.

Проблема очищення та благоустрою озера в нашому місті існує вже здавна. Востаннє водойму чистили у 1986 році. З того часу жителі міста Коломиї хотіли бачити озеро та прилеглу до нього територію, як зону відпочинку. Навколо озера завжди люди займалися бігом, молоді мами гуляли з дітьми, а закохані ховалися на лавочках від всього світу.

За довгі роки річка Радилівка, яка своїми водами живить озеро, нанесла багато намулу, ґрунту та сміття, яке "систематично" самі ж коломияни туди й кидали. Через це на дні озера почала активно розвиватися флора і фауна, які унеможливили купання в озері. Обласна екологічна служба постановила заборону на активний відпочинок на озері.

Коломияни вже давно нарікали на стан озера та просили виконати необхідні роботи, щоб знову озеро радувало око. За попередніми розрахунками було встановлено, що потрібно близько 4 млн грн для виконання всіх необхідних робіт на озері. Депутати обласної ради, які представляють Коломийщину неодноразово подавали запити в обласний фонд охорони навколишнього середовища.

Ігор Граділь пояснив ситуацію, яка виникнула. – Питання про очищення міського озера з року в рік переносилося. Минулого року з обласного екологічного фонду міській владі виділили кошти в розмірі 500 тис. грн цільового направлення для очищення озера. Звичайно, що ми не могли від цих коштів відмовитися. Відразу ж розпочали восени роботи. На сьогоднішній день використали гроші, а роботи призупинили. Подали заявку в обласний фонд охорони навколишнього середовища, щоб виділили ще таку суму, і зараз чекаємо грошей для продовження проведення робіт, а саме: реставрацію вхідного і вихідного шлюзів та ремонту плит берегоукріплень, очистку дна. А вже з нашого міського бюджету розвитку виділимо кошти на прокладення доріжок, відновлення лавочок. До кінця року необхідно очистити котлован та виконати всі роботи, щоб запустити воду в озеро. Освітлення вже зробили та з частини дна озера вже вивезено намул і завезли щебінь.

Зараз в кожного є унікальна можливість прогулятися дном міського озера та знайти там "раритетні речі", як-от чийсь втоплений черевик, безліч пляшок з-під алкогольних напоїв, шини та багато чого іншого. Сумно стає, коли знаходиш мушлі і розумієш, що весь біогеоценос знищено. Але озеро забруднилося, вода зацвіла, водорості заполонили майже всю територію і слід було давно вжити мір для покращення його стану. Як тільки з’явилася можливість, міська влада почала діяти і треба набратися терпіння всім до поступлення коштів.

"Риба гниє з голови", - так кажуть в народі. Озеро забруднюється з річки. Слід не забувати, що замулення озера – це наслідок, а причини треба шукати в джерелі. Воду треба механічно очищати ще до того, як вона потрапляє в озеро. Тому навіть очистивши озеро раз, проблему не буде вирішено на довго.

Серед молодят існувала традиція відвідання острівця Кохання, що серед озера, в день весілля. Ще багато пар будуть змушені шукати інших романтичних місцин. Рибалки теж в пошуках нових рибних місць, бо коли виділять гроші ще невідомо. А запускати воду назад не можна, спершу треба закінчити всі роботи.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі