друкувати


В.Балога: Суспільство чекає від Президента Ющенка рішучих кроків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 05:11:30
Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко упритул наблизилися до реалізації своїх планів зі зміни Конституції та монопольного заволодіння владою, незважаючи на різко негативний резонанс, який викликали ці наміри у суспільстві. Таку оцінку останніх політичних подій висловив сьогодні член Президії Єдиного Центру Віктор Балога.

На його переконання, лідери цих двох політичних сил цілком обґрунтовано остерігаються народного опору, який неминуче викличе пропоноване скасування у проекті нової Конституції норми про всенародне обрання Президента. "Напевно, В.Янукович поважає своїх виборців у Донецьку, а Ю.Тимошенко – своїх прихильників десь у Самборі. Вони ж добре усвідомлюють, що розроблений ними новий формат влади, новий порядок виборів – це нищівний удар по демократії. Вони не можуть не розуміти, що спроба забрати у людей їхнє право самим обирати владу викличе хвилю народного обурення і спротиву".

Віктор Балога також відзначив, що запевнення учасників майбутньої так званої "коаліції єднання і примирення" у тому, що це утворення створить стабільність у владі і працюватиме над подоланням кризи – це чистісінький міф. У цій політичній конструкції ще на етапі її формування закладено численні протиріччя і невідповідності, вона вже вражена підозрами і тому апріорі слабка".

Політик підкреслив, що на сьогодні єдиним варіантом, аби не допустити неконституційного, недемократичного розвитку політичних подій є офіційний початок виборчого процесу. Тільки народ на прямих, вільних виборах сам здатний оновити владу, визначити подальший курс своєї країни.

"Безперечно, Президенту В.Ющенку слід виступити головним і найсильнішим каталізатором виборчого процесу. Він у передбачений чинною Конституцією спосіб має дати старт законній і легітимній кампанії з виборів Глави держави шляхом відкритого голосування. Це сприйме суспільство, на це будуть змушені погодитися всі основні політичні гравці. Нині на кону – демократичне майбутнє України, а не два-три місяці президентських повноважень. Глава держави повинен діяти рішуче, аніж просто закликати українців до протидії загарбницьким планам. Президент має стати партнером усім тим демократичним силам, які прагнуть у конституційний спосіб запобігти захопленню влади в державі, крадіжці у людей їхніх суверенних прав", - наголосив Віктор Балога.

Обговорити на форумі