друкувати


Україна на Венеціанському бієнале

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 04:41:48
У неділю в Італії починається 53-я Міжнародна виставка сучасного мистецтва – Венеціанське бієнале. Україна вп’яте бере участь у престижному заході, і другий рік поспіль її представляє PinchukArtCentre. Сьогодні у Венеції відкрився український павільйон.

Модерну артистичну композицію з романтичною назвою "Степи мрійників" демонструють на бієнале український художник Ілля Чичкан та японський майстер Міхара Ясухіро. Ідея українсько-японського творчого симбіозу належить комісару українського павільйону Петру Дорошенку, арт-директору PinchukArtCentre.

У шляхетному палаці Пападополі, де розташований павільйон України, розкинувся інстальований мандрівний шлях сенатора Ніколо Пападополі. Цей італієць у 19 столітті пройшов дорогу від України через Монголію, Китай і аж до Японії.

Така концепція цілком співзвучна із гаслом венеціанського бієнале "Створюючи світи", пояснив задум художників міністр культури Василь Вовкун.

"Ми представляємо наш український степ, де зустрічається Схід і Захід, минуле, сьогоднішнє і майбутнє. Степи, в яких народжуються і мандрують мрійники. Вони перебувають у постійному пошуку, у прагненні пізнати світ і віднайти своє місце у ньому", – розповів міністр для Радіо Свобода.

Куратор українського павільйону – боксер Володимир Кличко

Грандіозну композицію в середині палацу вдалося створити завдяки спільним коштам міністерства культури та приватної агенції PinchukArtCentre. За словами Василя Вовкуна, творці проекту мали повну свободу творчого волевиявлення.

Куратор українського павільйону – людина, на перший погляд, не пов'язана з мистецтвом – боксер Володимир Кличко. Але не слід ставитися до цього скептично, зауважив міністр Вовкун.

Він додав: "Ми можемо куратора обирати чисто професійну людину, а можемо взяти і брендову відому людину. Чому не може сучасне мистецтво любити всесвітньо відомий боксер Володимир Кличко?"

Окрім заклику "Пізнайте Україну!", сама держава, будучи учасницею такого перформансу, інтегрується у світове європейське мистецтво, наголосив міністр культури.

Виставка Венеціанське бієнале триватиме до 22 листопада, міжнародне журі має визначити найкращі проекти. Україна представлена вже вп'яте, один раз український проект отримав третє призове місце. Свої експозиції представляють понад 90 митців із усього світу, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі