друкувати


За здоров’ям по сто кілометрів на день!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 11:17:16
В’ячеслав Поліщук – майстер гідротехнічних споруд на атомній станції. Чоловік дуже любить... ходити пішки. Пан В’ячеслав береться за дистанції до 120 кілометрів!

"Середній" крок – 1 метр 10 сантиметрів. Ще школярем В’ячеслав щодня проходив по 18 кілометрів з рідного Міжгір’я Білогірського району, що на Хмельниччині, у сусідній Ямпіль (за 9 км від дому). Після закінчення "мореходки", його скерували служити на Балтійське море, у Калінінград, і тут хлопець почав вивчати можливості свого організму. На палубі щодня бігав не менш як дві години! Займався з гантелями, робив спеціальні розтяжки.

У 1980-му в Москві прогриміла Олімпіада. В’ячеслав, вражений виступами світових легкоатлетів, написав лист у "Спортивну газету". Він захоплено розповідав, що має "середній" крок 1 метр 10 сантиметрів, що хотів би професійно тренуватися, аби досягти вершин спортивної ходьби й позмагатися за честь своєї країни. Хлопець отримав відповідь, на яку з нетерпінням чекав. Йому порадили знайти тренера вдома, у себе в селі...

– Не вийшло з мене великого спортсмена, - каже В’ячеслав Васильович. - Але я подумав: якщо не можу стати професійним легкоатлетом, то спробую стати аматором-екстремалом.

Окрім ходьби на довгі дистанції (він уже легко проходив до 70 кілометрів за день), В’ячеслав взявся за велопробіги. Перша подорож на "Спорттуристі" була з Нетішина до... Дніпропетровська! За чотири дні на велосипеді намотав майже тисячу кілометрів (зізнається, що трохи блукав, тому й зробив "невеличке" коло). Ще й коник залізний майже перед фінішем підвів - полетіло одразу сім спиць.

За велопробіг худне на 5 кілограмів

- А чим у дорозі харчувалися?

- Тоді в селах не було стільки магазинів, як тепер, – розповідає чоловік. – Де пиріжків купиш, де люди хлібом пригостять. Та найсмачніша трапеза була десь за Вінницею. Я вже давно нічого не їв. Їду, аж бачу, на дорозі валяється морквина (мабуть, з вантажівки впала). Підняв її – маленька, кривенька, брудна. Обтер й почав з таким смаком хрумати.

Піші переходи чи велопробіги Поліщук намагається приурочувати до дат. Скажімо, до 60-річчя Перемоги він пішки подолав 120 кілометрів. Дорогою його супроводжував товариш на автомобілі (Поліщук не ризикнув йти у таку далечінь сам) – подавав йому воду, біойогурти і кефіри. Потім кілька днів відходив від подорожі: першу добу взагалі не міг ні встати з ліжка, ні сісти.

Нещодавно повернувся велосипедом з Києва. 320 кілометрів подолав за 17 годин. За дорогу схуд на 5 кілограмів! У Нетішині друзі й колеги по роботі вручили екстремалу лавровий вінок.

В’ячеславу Васильовичу вже п’ятдесят. Та ви ніколи не дасте йому його років.

Обговорити на форумі