друкувати


МОЗ: Як вберегтися від свинячого грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 03:33:57
Міністерство охорони здоров'я України розробило пам'ятку, яка допоможе уникнути інфікування новим вірусом грипу A/H1N1.

По можливості відкладіть ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки зараження. У першу чергу потрібно відмовитися від візитів до США, Мексики.

Якщо вашу поїздку в країну, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте обережні, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте, не сидіть поруч з людьми з ознаками респіраторної інфекції - нежить, кашель, почервоніння очей. Бажано носити марлеву пов'язку або хірургічну маску, пише УНІАН.

У випадку, якщо ви менш, ніж 10 днів тому, повернулися з країни, де зафіксовані випадки розповсюдження і інфікування збудником свинячого грипу, будьте особливо уважні до свого здоров'я. При появі симптомів ГРВІ - температури, кашлю, нежиті, порушень функції кишечника і мускульних болей - негайно звертайтеся до лікаря.

Якщо після повернення когось з ваших рідних і близьких з-за кордону, виникли симптоми застуди або респіраторної інфекції - негайно ізолюйте хворого в окрему кімнату і контактуйте з ним лише в марлевій масці, викличте лікаря.

Хоча немає чітких ознак захворювання свинячим грипом, пов'язаних із нещодавніми або теперішніми грипоподібними захворюваннями свиней, рекомендується мінімізувати контакти з хворими свинями та повідомляти відповідні медичні служби про хворих тварин. Більшість людей заражаються в результаті тривалого, тісного контакту з інфікованими свинями. Даних про передачу свинячого грипу людям в результаті вживання ними в їжу належним чином обробленої та приготовленої свинини (свинячого м'яса) або інших продуктів з неї немає. Вірус свинячого грипу гине під час приготування при температурі 70 ° C, у відповідності із загальними порадами приготування свинини та інших видів м'яса.

На період епідемії максимально обмежте перебування в людних місцях. Уникайте контактів з людьми, у яких помітні симптоми респіраторної інфекції. У випадку, якщо у вас або у ваших близьких з'являться симптоми ГРВІ, максимально обмежити контакт з оточуючими, викличте лікаря, ретельно виконуйте його рекомендації.

Обговорити на форумі