друкувати


Прикарпаття народжує справжніх художників (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 02:50:14
Не буває не талановитих дітей, і велике щастя, коли є кому той талант вчасно розгледіти, відшліфувати і помістити в надійну оправу — з творчого горіння, наполегливості, віри у свої сили.

15-річному Михайлові Михайлюку зі Спаса пощастило: коли він почав навчатись на образотворчому відділенні Нижньовербізької дитячої школи мистецтв, його викладач (одночасно — директор школи і депутат районної ради) Петро Туліка одразу побачив, що із хлопчини будуть люди. Творчі роботи Михайла мають виразний авторський почерк, — а це вже свідчення хисту і самобутності.

Коли на виконання Указу Президента було оголошено Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, присвячений Шевченківським дням, Михайло, натхненний підтримкою свого педагога, вирішив випробувати сили. Тож коли у Нижній Вербіж прийшла звістка про те, що саме малюнок Михайла Михайлюка визнано переможцем у номінації "Образотворче мистецтво", раділи не тільки юний автор зі своїм учителем, а й обидва села — де народився і де вчиться художник. А в день перепоховання великого Кобзаря Михайло Михайлюк разом із Петром Тулікою на Тарасовій горі в Каневі приймали вітання і подарунки за малюнок-переможець "Писанкова моя Україна".

— Це було щось надзвичайне, — розповідає Петро Туліка. — Відчувалась потужна енергетика цього справді святого для кожного українця місця. І діти-конкурсанти, яких з’їхалося до Канева близько сотні, і дорослі відчували невимовний душевний трепет. Почуття гордості за те, що ти — українець, громадянин великої держави з великою історією — просто переповнювало. Діти зізнавались, що під час виступу Віктора Ющенка, який звертався до них, як до майбутніх митців України, їм зворушеним, здавалось, що за спиною виростають крила...

Михайло Михайлюк одержав диплом переможця, а в подарунок — DVD. Хлопчина був схвильований до глибини душі такою високою оцінкою його роботи, враження, отримані на Тарасовій горі, стали для нього стимулом для подальшої творчості. Юнак завдячує усім викладачам, особливо Оксані Бойко — вчительці образотворчого мистецтва Спаської школи. Оксана Василівна виростила цей талант, виховала, возила роботи хлопця на різні виставки, завдяки чому він став переможцем районної олімпіади з живопису. Крім усього, Михайло — всебічно творчо розвинутий. Він працює над собою, цікавиться художнім ткацтвом, вишивкою, володіє технікою вишивання. Найбільша його мрія — продовжити навчання у спеціальному закладі для здобуття мистецької освіти.

На завершення нашої розмови директор школи мистецтв Петро Туліка подякував районній владі за розуміння потреб художнього закладу, фахівцю обласного управління культури і туризму Тамарі Присяжнюк — за турботу під час поїздки. А мені хочеться у свою чергу подякувати таким закладам, як Нижньовербізька школа мистецтв, — які плекають справжніх майстрів, якими згодом буде гордитись не тільки Україна...



Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі