друкувати


Україна може потерпати від спраги уже менш як за 30 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 01:42:46
5 червня увесь світ відзначатиме День охорони довкілля. За цим сухим формулюванням – глибока проблема, яку мало хто сприймає серйозно, окрім, хіба, фахових екологів. Простим обивателям здається, що їх просто лякають нічого не вартими страшилками. Між тим, у всьому світі (не те, що у нас!) екологічні проблеми виходять на перший план. Бо інакше ситуація почне нагадувати ту, що у відомій байці: рубаємо гілку, на якій сидимо.

Про те, як почувається екологія у нашому писанковому Прикарпатті, Коломия ВЕБ Порталу розповідає головний спеціаліст Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області Микола Стефак.

- Ще п’ятдесят років тому природа досить успішно справлялась сама із ліквідацією різноманітних забруднень. Адже атмосфера має потужні властивості для самоочищення. На жаль, нині вона вже не може з цим справитись самотужки.

- Що найбільше дошкуляє нашим планетним легеням?

- Основними забруднювачами атмосфери, води, ґрунту є тисячі хімічних сполук, а серед них – важкі метали, оксиди, токсичні речовини та аерозолі. Особливо небезпечними є сірчисті сполуки і оксид азоту, які спричиняють кислотні дощі. Також порушують озоновий шар атмосфери промислові викиди.

- Яка ситуація в Україні і , зокрема, у нас, на Прикарпатті?

- Для нашої держави проблема екології особливо актуальна, і це помітно навіть не фахівцю, неозброєним оком. Використання значних обсягів водних ресурсів на виробничі потреби, забруднення поверхневих і підземних джерел промисловими, сільськогосподарськими, зворотними комунально-господарськими стічними водами і відходами виробництва призводять до якісного виснаження водних джерел. Головними забруднювачами водних об’єктів є неякісні, часто перевантажені очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства. Більшість тих споруд потребують реконструкції, ремонту або відновлення. Є дані, що вже через тридцять років людство потерпатиме від нестачі води. А для України цей час може настати значно раніше – адже серед європейських держав наша країна найменше забезпечена водними ресурсами.

- Що робиться у нашому краї для якщо не вирішення проблеми повністю, то хоча б для зменшення її наслідків?

- Для поліпшення якості питної води проводиться реконструкція водопровідних мереж у Коломиї, завершено будівництво очисних споруд у селищі Гвіздець, здано в експлуатацію очисні споруди у школі села Нижній Вербіж Коломийського району. Крім цього, триває реконструкція очисних споруд в селищі Отинія і в самій Коломиї.

- Ваша думка про боротьбу зі сміттям, яке скоро засипле нас усіх по вуха?

- Це величезна проблема, адже майже половина сіл і селищ краю не мають спеціально відведених ділянок для нагромадження сміття. Найкращим способом зменшення кількості захоронення побутових відходів та отримання від їх переробки прибутку, є система роздільного збирання. Ми цей досвід намагаємось використовувати – роздільне збирання сміття започатковано у Коломиї, Отинії, Верхньому Вербіжі. Але повноцінне впровадження цього методу потребує відповідного рівня екологічної освіти та свідомості наших краян.

- А що зі стихійним впливом на екологію, таким, як минулорічна повінь чи інші катаклізми?

- Такі проблеми час від часу стаються у нашому краї, навіть прогресують. Крім повеней, нашій природі дошкуляють зсуви, природний та техногенний карст, селі, водна ерозія, площинний змив, та ін. Це підвищило рівень екологічного ризику Прикарпаття, призводить до руйнування житлових і промислових об’єктів, доріг, мостів, ліній електропередач. На Коломийщині вражені зсувами ділянки на правобережжі річки Прут, біля сіл Верхній і Нижній Вербіжі, Грушів, Тростянка, Воскресенці, особливо, Княждвір, де активізація зсувних процесів створює загрозу ботанічному заказнику загальнодержавного значення "Княждвір" - одному з найбільших в Україні насаджень тису ягідного, який внесений до Червоної книги.

Таким чином, питання виживання українців найперше залежить від кожного.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі