друкувати


Двадцяті роковини незалежних виборів у Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 01:27:44
У Польщі на державному рівні відбуваються урочистості з нагоди відзначення 20 річниці проведення перших демократичних виборів. Перемога у тих виборах громадянського руху "Солідарність", що його очолював робітник із Ґданська Лех Валенса, призвела до докорінних змін як у самій Польщі так і на політичній мапі Європи.

Серед почесних гостей польського свята буде і Прем’єр України Юлія Тимошенко.

У день 20-тої річниці початку демократичних перемін у Польщі до Кракова на запрошення польського лідера Дональда Туска прибули керівники тих країн Центральної та Східної Європи, де політичні зміни започаткувала польська мирна революція. Серед гостей, зокрема, канцлер Німеччини Анґеля Меркель, прем’єри – Чеської Республіки Ян Фішер, Угорщини Ґордон Байнаі, Литви Андріус Кубіліус, Румунії Еміль Боч, Словенії Борут Пагор. Також до Польщі прибули віцепрем’єри Болгарії, Словаччини та представник уряду Естонії. Святкова зустріч відбуватиметься в престижних залах краківського королівського замку – Вавелю. До участі в урочистих заходах також запросили колишніх президентів, та колишніх лідерів дисидентського руху Леха Валенсу та Вацлава Гавела.

Прес-секретар Посольства України в Республіці Польща Людмила Бублик сказала Радіо Свобода, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко приїхала до Кракова, щоб подякувати польському народові за те, що ініціював повалення комунізму у нашому регіоні.

Юлія Тимошенко зустрічатиметься у вузькому колі з польським колегою Дональдом Туском, також виступатиме під час святкової зустрічі. Учасники краківського заходу оголосять послання до молоді Європи.

Урочистості проходитимуть також у Ґданську, зокрема на території колишнього корабельного заводу імені В. Леніна, де працював електриком майбутній президент Польщі Лех Валенса. Слід зазначити, що нині власником ґданського корабельного заводу є українська компанія Індустріальний Союз Донбасу.

Польські коментатори вказують на те, що польські лідери 20-річчя перемоги руху "Солідарність" відзначатимуть окремо, – президент Лех Качинський у Ґданську, прем’єр Дональд Туск в Кракові, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі