друкувати


Опер — справа небезпечна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 10:45:08
Якщо про ризики служби в оперативних підрозділах міліції громадськість дізнається здебільшого з інформаційних повідомлень про кримінальні події, то, власне, міліціонери, котрим щоденно доводиться мати справу з кримінальниками, знають про це не з чужих розповідей. Практично в кожній ситуації, де йдеться про затримання затятих злочинців, слід бути готовим до найнесподіванішого повороту у розвитку подій. А що це так, засвідчує останній з цього роду прецедентів, котрий трапився посеред ночі в Івано-Франківську.

Кілька хвилин на першу ночі оперативники карного розшуку міськвідділу міліції та обласного управління практично завершували тривалі оперативно-розшукові заходи щодо знешкодження злочинної діяльності групи раніше судимих осіб, що об’єдналися з метою скоєння крадіжок з помешкань громадян. На цей час правоохоронці достеменно знали про наміри зловмисників, в тому числі й те, де конкретно вони скоюватимуть черговий злочин.

- У цьому році на території Івано-Франківщини наші оперативні служби викрили злочинну діяльність двох груп, що займалися квартирними крадіжками. У кожному разі співучасників злочинних груп було затримано безпосередньо на місці скоєння злочину. Коли ж у поле зору міліції потрапили і ці три особи, то були вжиті відповідні заходи щодо документування їхніх злочинних дій. Зловмисників затримано з речовими доказами, - прокоментував начальник УМВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Кузнєцов.

Маючи за плечима по кілька судимостей (до слова, ватажок злочинної групи п’ять разів притягувався до кримінальної відповідальності), злочинці під час затримання аж ніяк не змирилися з долею. Навіть зрозумівши, що потрапили в пастку, намагалися будь-що втекти. Коли оперативники оточили автомашину, в якій перебували підозрювані, особа за кермом різко спрямувала машину спочатку в бік однієї групи оперів, далі – в іншу. Зрештою, усіх трьох поклали на асфальт, хоча на цей час кілька працівників карного розшуку від наїзду автомобіля були покалічені.

Згодом лікарі констатували перелом руки в першого заступника начальника івано-франківської міліції Олександра Кочкіна, перелом руки в оперуповноваженого карного розшуку міськвідділу Ігоря Білінського, різного роду забиття в заступника начальника обласного карного розшуку Андрія Гошовського. Прикметно, що офіцери міліції після надання медичної допомоги не взяли лікарняного листка і продовжують виконувати службові обов’язки.

Тим часом затримані особи віком 27-30 років дають зізнавальні показання досудовому слідству. Внаслідок останньої злочинної акції вони викрали з квартири 3 тисячі доларів, ювелірні вироби і ноутбук. З пограбованим майном їх і було затримано. З салону легковика, яким вони вирушали на злочини, також вилучено різноманітні знаряддя для зламування замків і дверей. Як з’ясовано, співучасники групи причетні до вчинення більше десятка квартирних крадіжок як в обласному центрі, так і на території кількох районів Прикарпаття.

Міліціонери краю зробили все, щоб ці особи вже не дошкуляли мешканцям області, посягаючи на їхнє майно. Можливо, аж тепер варто сподіватися на адекватну правову оцінку діям цих кримінальників. Це до того, що ватажок групи раніше п’ять разів побував на лаві підсудних за аналогічні кримінальні прояви, однак найжорсткішим судовим вироком для нього було трирічне ув’язнення.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, ЦЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі