друкувати


Вплив кризи на світовий ринок нерухомості був драматичним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 04:47:33
Як позначилася криза на світовому ринку нерухомості? Якщо порівняти перший квартал цього року з першим кварталом минулого, те саме драматичне падіння цін - відразу на 40% - сталося в Об'єднаних Арабських Еміратах. Зате на маленькому британському острові Джерсі житло, навпаки, подорожчало найбільше - на 5,6%.

Найбільше падіння демонструють ті ринки, що найбільш бурхливо зростали в минулі роки. Вони були перегріті за рахунок спекулятивних грошей, а зараз вони пішли, - каже Олена Юргенева, керівник відділу зарубіжної нерухомості компанії Knight Frank, підготувавши дослідження.

Яскравий приклад - Об'єднані Арабські Емірати, де з початку року ринок житла рекордно обвалився. Особливо постраждало найбільше місто країни - Дубаї, нерухомість якого в "ситі" часи вважалася вельми привабливим об'єктом для інвестицій. Схожа ситуація склалася в Сінгапурі, де в перші три місяці цього року було укладено всього три угоди з продажу інвестиційної нерухомості, а також в багатьох інших азійських країнах.

Постраждали і наші найближчі сусіди. Так, ціни на житло в Латвії за останні 12 місяців впали на 36%. У період з 2004 по 2006 рік ціни на квадратний метр у цій країні взлетІли на паморочні 300%. І зараз котяться шкереберть, обганяючи всі прогнози аналітиків.

На тлі катастрофічного падіння цін, зазначеного на багатьох ринках, Росія виглядає не так вже й погано. За даними аналітиків, за I квартал цього року житло в країні подешевшало всього на 3,9%. Щоправда, це, звичайно, "середня температура по лікарні". Експерти використовують тільки офіційні дані, наприклад, беруть у розрахунок прайс-листи забудовників, які не афішують знижки, але насправді їх надають.

Те ж саме можна сказати про ринок "розпродаж", де покупець може розраховувати на істотний дисконт. Нагадаємо, що, за даними спільного дослідження Асоціацією будівельників Росії та Союзом інженерів-кошторисників, з початку року в середньому по країні квадратний метр на вторинному ринку подешевшав на 11,7%. Але є й інші дані.

- У середньому з початку кризи, за нашими оцінками, ціни впали в рублях на 15-20%, в доларах на 30-35%. По новобудовах корекція була ще більш суттєвою: в деяких об'єктах знижки сягали і 50%, - розповів "Известиям" керуючий партнер компанії Panorama Estate Омар Гаджі, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

А от мешканців британського острова Джерсі, розташованого в протоці Ла-Манш, між Францією та Великою Британією, загальна криза, схоже, обійшла стороною. За I квартал цього року квадратний метр там подорожчав найбільше в світі. Чому? Вся справа в законодавстві, яке не дозволяє іноземним спекулянтам купувати нерухомість, пояснюють фахівці.

- У Швейцарії, приміром, дуже складно купити нерухомість, якщо ви не є громадянином цієї країни, - розповідає Юргенева. Отже, за I квартал ціни там не тільки не впали, а й виросли на 2,1%.

Обговорити на форумі