друкувати


Скутери підвищать мобільність дільничних

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 10:47:43
Рік тому полковника міліції Володимира Лемчака призначили начальником відділу громадської безпеки УМВС в області. Видається, що керівництво управління не прогадало з цим призначенням, бо Володимир Олексійович добре обізнаний з "кухнею" міліції громадської безпеки, сам немало часу в ній пропрацював, має досвід керівної роботи. Наш кореспондент зустрівся з ним відразу після його повернення з Києва, з наради керівників підрозділів громадської безпеки територіальних управлінь.

– Нарада відбувалася в Академії управління МВС України, – каже полковник міліції. – Варто відзначити, що нашу область кілька разів згадували з позитивного боку і жодного – з негативного. Це свідчить про те, що прикарпатська міліція робить свою справу добре, правопорядок у громадських місцях – на відповідному рівні. Скажу й таке: впродовж минулого та цього років під час проведення масових заходів, а їх було немало, не допущено серйозних порушень громадського порядку, тим паче – злочинів.

Хотілося б відзначити ефективну роботу міліції громадської безпеки Верховинського (заступник начальника райвідділу – начальник міліції громадської безпеки Віталій Кефорук), Городенківського (майор міліції Ігор Липчук), Коломийського (капітан міліції Володимир Жупник), Рогатинського (підполковник міліції Андрій Санагурський), Снятинського (майор міліції Василь Ткачук), Яремчанського (підполковник міліції Юрій Михайлюк) міськрайвідділів.

Говорячи про критерії роботи дільничних інспекторів, патрульних міліціонерів, то вони не повинні пройти повз громадянина, якщо бачать, що йому потрібна допомога. Інше питання – якщо людина вчинила серйозне правопорушення, то вона має відповідати за свої дії. Йдеться про адміністративний арешт за хуліганство, насильство в сім’ї як важливий елемент профілактичної роботи. На мою думку, потрібно відмінити штрафні санкції за насильство в сім’ї, бо це лише ускладнює ситуацію для рідних правопорушника. Вони змушені терпіти ще й матеріальну шкоду, бо гроші на штраф могли би потрапити до сімейного бюджету.

Якщо торік було застосовано близько трьохсот адміністративних арештів за увесь рік, то на сьогодні вже 745, з них 122 – за насильство в сім’ї. Керівництвом УМВС, міськрайорганів, нашого відділу проведено чимало зустрічей з працівниками судів. Ми зуміли переконати їх у доцільності більш широкого застосування адміністративних арештів до хуліганів, сімейних дебоширів. Уявіть собі ефект в будь-якому сільському населеному пункті, коли злісного хулігана чи чоловіка, який тероризує сім’ю, забирають на 15 діб до буцегарні. Інші особи, схильні розпускати кулаки, очевидно, задумаються: а чи варто це робити?

Менше злочинів цього року зареєстровано на вулицях, в інших громадських місцях. У містах побільшало на вулицях міліцейських патрулів. У вересні минулого року МВС України видало наказ про залучення на патрулювання до 60 відсотків особового складу, в тому числі за рахунок особистого часу. Також вулиці обласного центру патрулюють разом із офіцерами курсанти Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ.

– Як відомо, у європейських країнах більшість поліції складається саме з патрульних нарядів. Крім того, там дуже добре розвинена система технічного спостереження за ситуацією на вулицях, за дорожньою обстановкою.

– Ми теж працюємо в цьому напрямку. В обласному центрі встановлені відеокамери, що ведуть спостереження за дорожнім рухом. За вказівкою начальника УМВС генерал-майора міліції Василя Станіславовича Кузнєцова керівники міськрайвідділів працюють над організацією відеоспостереження за громадським порядком у райцентрах та Івано-Франківську. Ми не раз зверталися до органів влади з пропозиціями вишукати кошти для встановлення відеокамер у місцях масового скупчення людей, проведення масових заходів, щоб можна було відслідковувати ситуацію.

– Наскільки плідною є взаємодія з владою в питаннях підтримання правопорядку?

– У кожному місті, районі діють програми щодо охорони громадського порядку, на них виділяються кошти. Скажімо, в Рожнятівському районі влада закупила сім скутерів для дільничних інспекторів міліції. Чотири такі двоколісні машини отримали "шерифи", які обслуговують приміські села Івано-Франківська. Це дозволить значно покращити мобільність дільничних, підвищити інтенсивність їх роботи. Кожного року ця служба отримує кілька автомобілів. Ми здійснюємо роботу зі створення корпоративної мережі мобільного зв’язку, коли дільничний інспектор може спілкуватися зі своїми колегами за пільговими цінами. Щодо технічного забезпечення патрульної служби, то вона має в своєму розпорядженні достатню кількість автотранспорту, спеціальних засобів. У той же час її кількісний склад потрібно збільшити.

– Пригадується, років 10-15 тому патрульних міліціонерів на вулицях обласного центру було значно більше…

– Про те, що патрульної служби не тільки в нас, а загалом в Україні явно недостатньо, красномовно свідчить така цифра: в 1999 році в державі було 25 тисяч працівників патрульно-постової служби, а тепер – на десять тисяч менше. В деяких райвідділах у штатах патрульної служби по шість чоловік. Хтось захворів, хтось на сесії чи у відпустці, тож, як правило, виставляють на чергування один наряд. У міському відділі обласного центру налічується всього 50 патрульних міліціонерів, у той час коли десять років тому було 120. Тому доводиться маневрувати силами, перекривати мікрорайони, де того вимагає обстановка. Все ж хотілося б відзначити, що патрульна служба досить професійно та відповідально виконує свої завдання. За рейтингом МВС України вона за основними показниками роботи посідала перше місце.

Патрульний міліціонер повинен відповідати за все, що діється на маршруті. Якщо відбувається дискотека – зайти, пересвідчитися, що все буде гаразд. Заглянути у вечірній час в салон гральних автоматів: якщо там є дитина, забрати її звідти, викликати батьків. Коли стався злочин на вулиці, оперативно спрацювати і затримати злочинця. А громадяни мають у цьому допомогти. І таких випадків є немало. Скажімо, недавно в Івано-Франківську перехожий допоміг працівникам міліції схопити учасника розбійного нападу на листоношу. Водночас трапляються кардинально протилежні ситуації. Скажімо, мешканка Івано-Франківська стала очевидцем проникнення злодіїв до квартири сусідів і зателефонувала до чоловіка, до речі, працівника правоохоронних органів. А той їй відповів: сиди вдома тихо, мовчи. Нам стало відомо про цей випадок, коли через кілька тижнів затримали "домушників". А їх можна було схопити зразу й таким чином врятувати майно інших людей, котрих вони обікрали.

Важливим елементом налагодження ділових стосунків міліції та населення стала операція "Візит", коли наші працівники відвідали практично всі помешкання, а в деяких сім’ях, що викликали інтерес як неблагополучні, побували кілька разів. Було отримано дуже багато інформації, яку згодом реалізовували оперативні служби, міліція громадської безпеки.

Ще з радянських часів було правило: дільничний має працювати на дільниці, бути серед людей, допомагати їм. А ще краще, коли проживає на території своєї дільниці. Як і дільничний лікар, сільський учитель. На жаль, у зв’язку з фінансовою кризою зараз немає можливості споруджувати житло для цих категорій фахівців, але завжди так не буде. Тому нині ставиться питання про створення робочого місця "шерифа", оснащення необхідною технікою, зв’язком, щоб він міг ефективно виконувати свої службові обов’язки.

Автор: Ігор ГОЛИНСЬКИЙ, прес-служба УМВС в області
Обговорити на форумі