друкувати


Поляки знатимуть імена та біографії жертв нацизму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-01 04:05:39
У четвер у Польщі започаткували урядовий проект під назвою "Втрати людей та жертви репресій у період гітлерівської окупації". Його метою є поширення історичних знань серед молоді та створення поіменного списку громадян Польщі, котрі стали жертвами нацизму.

Напередодні 70-х роковин від початку Другої світової війни поляки взяли собі за мету встановити точну кількість і скласти поіменний список польських жертв нацизму та сталінізму. За офіційними даними, за роки війни загинуло близько 6-ти мільйонів поляків. Однак історики не погоджуються з такою цифрою.

Польські вчені посилаються на демографічні дані, за якими у період 1939 –1945 років кількість населення Польщі зменшилась на 10 мільйонів осіб. Настав час переглянути статистику, кажуть урядовці.

З ініціативи Міністерства культури та національної спадщини Польщі державний Фонд "Польсько-німецьке примирення" оголосив про початок нового історичного проекту. Ключовим моментом цього проекту є ідея заохотити поляків продовжувати роботу над створенням персональних анкет жертв тоталітаризму, інакше кажучи, поповнювати новими іменами існуючий каталог, до якого досі було занесено 1,5 мільйона імен репресованих.

Чого хочуть досягти ініціатори проекту? Президент Фонду "Польсько-німецьке примирення" Даріуш Павлось зазначає: "Хочемо не лише оприлюднити імена жертв Другої світової війни, але й показати їхні обличчя. В інтернеті оприлюднимо біографічні покажчики, світлини, що досі зберігались у нашому архіві, у сховищах інших державних установ та у приватних домашніх архівах поляків. Таким чином наш інтернетівський веб-сайт стане для людей живим джерелом знань про Другу світову війну".

Проект матиме також виховне значення для молоді

На думку ініціаторів, новинкою проекту є те, що кожен поляк має шанс стати редактором біографічної замітки, тим самим реально впливати на кінцевий вигляд електронного каталогу репресованих.

Маріуш Павлось вважає, що, крім пізнавального, проект має також виховне значення, оскільки невдовзі в усіх польських школах розпочнеться інформаційна акція, яка матиме на меті зацікавити молодь вивчити біографію своїх предків, заповнити їхні персональні анкети та внести їх до інтернетівського списку репресованих.

Президент державного Фонду "Польсько-німецьке примирення" в розмові з Радіо Свобода наголосив на тому, що проект стосується не лише поляків.

"На мою думку, важливим є те, що проект стосується не лише поляків, а й усіх тих, котрі до 1939 року були громадянами Польщі: євреїв, українців, білорусів, а також представників усіх інших національних та релігійних меншин довоєнної Польщі", – каже Даріуш Павлось.

Фонд "Польсько-німецьке примирення" створений польським урядом на початку 90-х років. У результаті двостороннього договору в 1992-2004 роках Німеччина виділила Польщі 500 мільйонів німецьких марок, які Фонд передав жертвам нацистських репресій. У 2006 році завершився проект, у рамках якого німецькі субсидії на суму 975 мільйонів євро за посередництвом державного фонду отримали 484 тисячі мешканців Польщі – жертви нацизму під час Другої світової війни, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі