друкувати


В Україні побільшало жертв фінансових пірамід

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-30 11:52:39
Фінансова піраміда, викрита на Полтавщині, протягом семи років вдало маскувалась під кредитну спілку "Лубно". За цей час її керівники зібрали десятки мільйонів депозитів, тоді як кредитів видали ще більше. Як мінімум, чотири з них фіктивні, на суму в понад шість мільйонів гривень. Тепер біля розбитого корита опинилися близько двох тисяч ошуканих вкладників.

З замість дивідендів люди отримали кредитні книжки - на згадку.

Кредитна спілка "Лубно" діяла одразу на території трьох районів Полтавської області. В Миргороді люди повірили, бо знали - бізнес непростий. Подейкували, що за ним стояв тоді ще прокурор міста. За словами вкладників, усі його родичі очолювали кредитну спілку "Лубно".

Вже у січні цього року вкладникам відмовили у повернені депозитів. Також не виплатили відсотки. Тоді як новим депозитам були раді. З грудня місяця вони вже не повертали депозитів, не нараховували відсотків. З січня зовсім припинили діяльність. Але в лютому вони ще давали рекламу.

Вкладники кредитної спілки – здебільшого літні люди: пенсіонери, ветерани та інваліди. Тепер шахраї винні їм гроші. Скільки? Також питання. Ошукані вкладники називають цифру у 30 мільйонів гривень. У прокуратурі готові підтвердити лише 500 тисяч. Хоча і додають – цифра не остаточна. Винних покарають.

Головне питання яке нині турбує людей – яким чином їм повернуть гроші. Арешт на майно спілки наклали надто пізно. Швидше за все шахраї були готові до такого фіналу. Насправді люди потрапили в класичну пастку фінансової піраміди. В такому бізнесі крайнім опинитись може кожен.

Люди ще сподіваються на допомогу правоохоронних органів. Але якщо повернути гроші через суд не вдасться, вкладники погрожують піти на акції протесту, аж до перекриття доріг у 4 містах області, де розташовувались філіали піраміди, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі