друкувати


Для офіційного оформлення союзу ПР і БЮТ уже мало часу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-30 09:53:49
Для офіційного оформлення союзу ПР і БЮТ уже надто мало часу, а "приховану" співпрацю може ускладнити боротьба за громадську думку, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Оскільки в кожній із фракцій(БЮТ і ПР) з’явилися чітко окреслені групи впливу як на зближення цих двох сил, так і групи супротиву, то керуватися кожна з фракцій буде перспективою свого головного кандидата. Зрозуміло, що регіоналам, в ситуації фактичного старту передвиборчої кампанії, публічне зближення з Тимошенко вже невигідне. Але для того, щоб не виглядати остаточними "парламентськими" паразитами, вони, все ж таки, можуть знайти формулу спільного голосування", - зазначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Однак, основний конфлікт між біло-блакитними і біло-сердешними, на його погляд, буде полягати в тому, кому дістануться електоральні бонуси за вдалі законодавчі ініціативи. "Кризовий рік є роком виправдання сподівань виборців. І якщо хоч одна із сторін буде пропонувати якісь справді ефективні законопроекти, то спільне голосування цілком можливе, але "наріжним каменем" стане перехоплення ініціативи: боротьба точитиметься за те, хто в очах виборців має виглядати "героєм", кому дістануться публічні лаври", - пояснює Цибулько. Саме це, за його словами, стане фактором, який фактично унеможливить регулярність такої співпраці. "Тобто, спільне голосування може бути, але в таких собі "аварійних" або популістичних випадках, на кшталт голосування щодо ігрового бізнесу чи вирішення кадрових питань", - уточнює політолог.

Союз БЮТ та Партії регіонів, на його погляд може бути лише на ґрунті пошуку винних у всіх бідах країни.

Для офіційного ж об’єднання, як вважає експерт, уже запізно. "Офіційне оформлення у Коаліцію мало б вивести на якийсь чіткий результат, наприклад, на два голосування за нову Конституцію. Оскільки жоден із варіантів Основного закону, навряд чи набере більшість голосів, то об’єднання може відбутися хіба що на запереченні проекту Конституції, який пропонує Ющенко", - зазначає Цибулько.

Разом із тим він додає, що при такій низькій довірі до парламенту, будь-який союз найбільших сил в рік виборів буде працювати проти них. "Логіка підказує, що об’єднання злиднів робить їх ще біднішими, об’єднання заможних – додає благ. Наразі, можливий союз ПР з БЮТ – це союз злиднів", - вважає Цибулько.

Обговорити на форумі