друкувати


А.Яценюк: Відносини України і Росії мають бути чіткими, прагматичними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-29 04:51:23
Арсеній Яценюк наголошує, що відносини України і Російської Федерації мають бути чіткими, прагматичними, ефективними, і, більше того, "позитивно-конкурентними". Про це він повідомив у Києві під час проведення круглого столу "Україна – Росія: шляхи подолання кризи у відносинах".

"У нас є багато гарних гасел, що наші стосунки повинні бути братськими. Я не дуже розумію, що це таке з точки зору міжнародного права. Ми знову займаємось підміною понять", – сказав він, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку ГО "Фронт Змін".

Арсенія Яценюк зауважив, що Україна і Росія мають змінити "порядок денний" своїх стосунків. "Всі говорять, що треба зробити перший крок, що потрібно переформатувати порядок денний, але при цьому ніхто не пропонує конкретних шляхів, яким чином це зробити", – сказав він. Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" додав , що за 17 років української Незалежності у відносинах України і Росії не було жодного системного проекту. "Ми нічого не реалізували, при цьому всьому у нас була величезна кількість спільних органів та інститутів, таких як СНД. І тут я можу лише приєднатися до думки Володимира Путина, коли він сказав у 2006 році, що СНД себе вичерпало", – сказав він.

"Коли в нас немає спільно ідеології, коли в нас немає спільного і чіткого підходу та розуміння з’являється порожнеча, а порожнеча чимось завжди заповнюється. Це той випадок, коли за 17 років її заповнили політичним сміттям і виключно суперечливими речами. Як наслідок такої політики в Росії почали поширюватися антиукраїнські настрої", – наголосив Арсеній Яценюк.

Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" додав, що і українські політики припустилися помилок у стосунках з Росією. "В Україні була така ідеологія: для того щоб мати гарні стосунки з Заходом, треба мати натягнуті стосунки з Росією. Так не буває. Це ідеологія, яка ні до чого не призводить".

Арсеній Яценюк зробив акцент, що в України і Росії – спільна історична місія, бо є спільне коріння київська Русь. Тому Україна і Росія мусять співпрацювати, як "добрі конкуренти". "Це шлях розвитку, який дасть Україні можливість йти тільки вперед", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Обговорити на форумі