друкувати


День миротворців: У "гарячих точках" служить півтисячі українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-29 03:25:00
29 травня в Україні відзначають Міжнародний день миротворців ООН. За майже 17 років своєї миротворчої діяльності Україна увійшла до першої двадцятки найбільш активних держав-миротворців. За 17 років своєї діяльності в якості держави-миротворці Україна втратила 47 військових, серед яких одна жінка.

Понад півтисячі українських військових виконують миротворчі місії у 8 країнах світу. У рамках співпраці з НАТО та ООН українські миротворці були в Косовому, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Іраку та інших "гарячих точках".

Під час місій Україна втратила 47 військових, серед яких одна жінка.

Найбільш чисельний контингент наразі базується у Ліберії, де близько трьохсот українських пілотів за допомогою вертольотів забезпечують повітряний супровід делегацій, перевезення вантажу, евакуацію населення, охорону кордону тощо.

Напередодні свята представник Генерального секретаря ООН у Ліберії Елен Маргарет Лой заявила, що ООН пишається українськими миротворцями, та нагородила їх медалями "За службу миру".

Миротворчу діяльність Україна розпочала в 1992 році, направивши 240-й окремий миротворчий батальйон в колишню Союзну Республіку Югославія.

Вже через два роки Україна приєдналася до Програми НАТО "Партнерство заради миру", одним з найважливіших напрямів якої є участь підрозділів української армії в операціях з підтримки миру. Щороку за участь у місіях Україна отримує щороку понад сто мільйонів гривень компенсацій.

Водночас у Міноборони з кінця травня немає грошей на утримання (в тому числі й харчування) та повернення додому миротворців.

Цього року на утримання миротворчого контингенту грошей передбачено майже в п'ять разів менше за необхідне: замість 360 мільйонів гривень є тільки 74 мільйонів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі